Hírek

2017.04.11. 18:50

Ne vegyünk élő nyuszit, ha nem tudunk gondoskodni róla!

Veszprém - Durván szabadulnak meg az állatoktól a felelőtlen emberek az ünnepek után: kukába dobják, út szélén eleresztik, WC-ben húzzák le a megunt jószágokat - ilyen tapasztalatokat is szerzett az Orpheus Állatvédő Egyesület.

Molnár Sándor

Az állatvédők éppen ezért nyuszistopot hirdettek húsvét előtt. Kíváncsiak voltunk, hogyan vélekednek a szakemberek az élő állatok ajándékozásáról. Az állatkert-igazgatót és az állatorvost kérdeztük meg az ajándék nyuszikkal kapcsolatban.

- Régóta hangsúlyozzuk, hogy bár nagyon szép hagyománya van ennek, de ha lehet, élő nyuszit ne vegyünk a gyerekeknek. Ne feledjük, hogy a húsvét elmúlik, de az élő állat igényei megmaradnak, amelyeket egy panellakásban nagyon nehéz teljesíteni - mondta Török László, az állatkert igazgatója.

- A felelős állattartás arról szól, hogy nemcsak a megvétel és az ünnep pillanatában kell gondoskodni a frissen szerzett családi kedvencről, hanem egész élete során. Ilyenkor szembesülnek sokan azzal, hogy nagyon nehéz bárhova elajándékozni, jó helyet találni neki. Innentől kezdve az állatnak sokszor sanyarú sorsa lesz. Mindig elmondjuk, hogy ne tegyék ki és ne engedjék el a lakótelepen, de olyan is előfordult, hogy kukába dobták bele a nyulat.

Heblinger Laura és barátnői nyuszit simogattak a hárskúti játszóházban. Bármennyire szeretne a gyerek élő állatot, csak alapos megfontolás után engedjünk a kívánságának Fotó: Pesthy Márton

Élő állatról van szó, amely érzi a fájdalmat, igényei vannak - mondta Török László állatkert-igazgató. Hozzátette még, hogy azért, hogy segítsenek a látogatóknak, minden évben nyuszisimogatót terveznek az állatkertben. Aki ilyenre vágyik, inkább jöjjön el hozzájuk.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az ünnepek után az állatkertek nem tudnak ilyen állatokat befogadni, mert nagyon szigorú állategészségügyi szabályaik vannak. Az állatkereskedések se nagyon veszik vissza az állatokat. Ezt majd akkor tapasztalják meg az érintettek, ha elmúlt az ünnep. Ha lehet, ne vegyünk élő kis nyuszit - vélekedik az igazgató.

Ha mégis úgy döntenek, hogy élő nyuszit ajándékoznak, akkor kerüljék el, hogy nagyon kicsi nyulat vesznek a pici gyereknek. Mivel húsvétkor nagyobb a felvásárlás, gyakran előfordul, hogy nagyon fiatal jószágokat is eladnak. Fontos, hogy egy hónapos nyuszit ne vegyenek, mert a kis jószág még éppen csak áttért a szopásról a szilárd takarmányra. Ilyenkor fontos, hogy ne kerüljön gyerek mellé, mert óriási a választási stressz az állatban és még nem tud enni rendesen. Ha a gyerekek korát vesszük figyelembe, akkor 12 éves kor felett lenne célszerű nyuszit ajándékozni - tanácsolta Bujáky Miklós állatorvos.

Elmondta még, hogy a tartáshoz megfelelő ketrecre és megfelelő etetésre van szükség. Alapvetően széna kell a nyúlnak, mert az emésztése miatt sok rostra van szüksége. Adalékként lehet szalmát is adni, és a granulált nyúltáp, ami még javasolt. Az állatorvos nem ajánlja a kereskedésekben kapható vegyes turmixot, főleg, ha tésztafélékből, szárított dolgokból készült. Kenyeret sem szabad adni a nyúlnak. Viszont, mivel állandóan nő a foga, ezért egy rágófát kell biztosítani számára.

A gyerekek általában nagyon szeretik a puha, kedves kisállatokat, de jobb, ha csak az állatsimogatóban dédelgetnek nyuszikat Illusztráció: archív / Pesthy Márton

Félkemény fa javasolt erre a célra. A nyuszit hagyni kell elvonulni, hogy pihenhessen, nem szabad állandóan piszkálni, ezt egy kisgyerek nem biztos, hogy megérti. Az a legjobb, ha csak ritkán veszi ki a gazdi a ketrecből. Udvarra, fűre ki lehet vinni, de hasmenést okozhat a hirtelen zöld adása. Vissza kell fogni a tápot, kevesebbet kell adni belőle, ha a zöldet is kap az állat.

A szárított, zöld lucerna is kiváló a számukra. Bujáky Miklós véleménye szerint a legjobb tenyésztőtől vásárolni az állatot, mert akkor a beszerzési helyre vissza lehet vinni a nyuszit, ha az ünnepek után teherré válna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!