Hírek

2017.04.03. 16:43

Érmék tengere, fegyverek hada - Pápán találkoztak az éremgyűjtők

Pápa - A legkülönfélébb történelmi korokból, illetve országokból származó fém- és papírpénzek mellett világháborús kitüntetések, fegyverek és képeslapok is helyet kaptak a 36. alkalommal megrendezett Bakonyvidéki Éremgyűjtő Találkozón.

Polgár Bettina

A Magyar Éremgyűjtők Egyesületének (MÉE) pápai csoportja szervezésében valósult meg a szép számú érdeklődőt megmozgató esemény, melynek a helyi Petőfi Sándor Gimnázium aulája adott otthont.

Lóky György, a MÉE pápai csoportjának elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, az egész Dunántúlról várták a gyűjtőtársakat, de az esemény széleskörű, országos érdeklődésre tartott számot, többek között Salgótarjánból és Gyöngyösről is érkeztek vendégek a találkozóra.

Fotó: Balogh Ákos

A helyi csoport elnökétől megtudtuk, a Bakonyvidéki Éremgyűjtő Találkozón a legkülönfélébb korokból, illetve országokból származó fém- és papírpénzek mellett helyet kaptak a világháborús kitüntetések is. Fegyverek és különböző felszerelési tárgyak is láthatóak voltak a programon, hiszen az éremgyűjtő-találkozó egykoron szorosan kapcsolódott a történelmi napokhoz. Emellett képeslapok és bélyegek ugyancsak gazdagították az eseményt.

Az éremgyűjtőcsoport hagyományaihoz híven az összejövetelre idén is emlékbankóval készültek, ez már a 31. sorban. – Mindig egy valós, megjelent pénzt alakítunk át. Most egy '45-ös inflációs egymilliárd pengősből készítettük el az aktualizált pénzünket – ismertette Lóky György. A különleges bankón Arany János arcképe látható a jeles irodalmár születésének 200. évfordulója apropóján.

Az esemény alkalmával Áldozó Tamás, Pápa polgármestere, az Elsősorban pápai - Városbarát Egylet Kossuth-emlékprojektjének fővédnöke, valamint Kerecsényi Zoltán, a projekt ügyvivője Éberhardt Károly-emlékplakettet adott át Lóky Györgynek a helyi éremgyűjtők tevékenységének elismeréseként.

– Aki éremgyűjtéssel foglalkozik, örökké tanul. Ezek a pénzek a legkülönfélébb korokhoz kapcsolódnak.  H. Szabó Lajos, egykori elnökünk a Kossuth Szövetség dunántúli titkára volt, és kiemelten foglalkozott ezzel a témával. Természetesen gyűjtőkörünk is vállalja ezt az örökséget, a '48-as eseményekhez, Kossuth Lajos személyéhez kapcsolódóan bármikor, bármilyen felkérés esetén kiállítási anyaggal kapcsolódunk, megmutatjuk a '48-as örökséget – hangsúlyozta Lóky György.

A pápai csoport vezetője rámutatott, az esemény idén kimagasló érdeklődésnek örvendett, a látogatókkal együtt körülbelül 4-500 fő fordult meg a találkozón. Mint mondta, a MÉE pápai csoportja soron következő nagyszabású rendezvényét augusztus 20-án tartja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!