Hírek

2017.04.12. 18:07

Tűzben szelídítik a fémet – Kovácsok szakmai napja Pápán

Pápa – Hazánkban egy ideje már nincs hivatalos kovácsképzés, így a fém megmunkálása iránt érdeklődők egy tapasztalt kovácsmester mellett sajátíthatják el ennek az ősi hivatásnak a különféle fortélyait. Csiszár Gyula kovács, népi iparművész húsz éve tevékenykedik a szakmában, és értékes tudását szívesen meg is osztja másokkal.

Polgár Tibor

Ennek nyomán az ismert pápai mester szakmai napot tartott kovácsműhelyében Kovácsoljunk együtt! címmel. Csiszár Gyula a Naplónak nyilatkozva elmondta, tavaly szeptemberben a legnépszerűbb internetes közösségi oldalon létrejött egy csoport, mely önképzőkörként működik a kovácsolás iránt érdeklődők között.

Kubicsek András és Kubicsek Péter a Felvidékről érkezett a kovácsok pápai szakmai napjára Fotó: Polgár Tibor

– Egy ideje már foglalkoztat a gondolat, hogy oktatni kellene a szakmát, mert egyre kevesebben leszünk mi, kovácsok. Az interneten keresztül szívesen adok tanácsokat a kovácsolással kapcsolatosan, válaszolok a felmerülő kérdésekre, illetve mostanra arra is elérkezett az idő, hogy egy nyílt nappal segítsem a jelentkezők tanulását, előrelépését. A kovácsműhelyemben tartott szakmai rendezvényre 14-en érkeztek az ország számos pontjáról, például Tiszaeszlárról, Budapest környékéről, továbbá a Felvidékről.

Csiszár Gyula kovácsmester, iparművész (zöld pólóban) Fotó: Polgár Tibor

Négy-négy kovácstűz és üllő, valamint a szükséges kéziszerszámok álltak a csapat rendelkezésére. A kovácsolás alapismereteivel kezdtük az egész napos foglalkozást, végigvettük az egyes munkafolyamatokat, miközben a résztvevők – akik között voltak teljesen kezdők és haladó szinten lévők egyaránt – szerszámokat is készítettek, például kovácsszeget, tűzifogót, piszkavasat.

Fotó: Polgár Tibor

A magam módján szeretnék minél jobban hozzájárulni mindazoknak a fejlődéséhez, akik érdeklődnek ezen ősi szakma iránt. Már csak azért is, mivel ma Magyarországon nincsen hivatalos kovácsképzés – jegyezte meg Csiszár Gyula, aki két évtizede foglalkozik a fémek kovácstűzben való megmunkálásával.

Fotó: Polgár Tibor

Az ismert pápai kovácsnak mostanra jól csengő neve van a szakmában, több díjat is elnyert hazai, illetve külföldi kovácsversenyeken. A rangos elismerések ellenére számára mégis az jelenti a legjobb érzést, amikor sikerül jól elkészítenie valamit az előzetes tervek, elképzelések szerint, és ezzel örömet szerez másoknak. Csiszár Gyula dolgozik megrendelésre és a saját maga által megálmodottak szerint egyaránt. Fontosnak tartja, hogy a megrendelőnek mindig személyre szóló, egyedi munkát készítsen. Kérdésünkre elárulta, adott esetben például egy családi házhoz illő, összetettebb kovácsoltvas kapu több évig készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!