Hírek

2017.05.21. 20:05

Hatszázötven éves falu gazdag múlttal

Nagyszabású ünnepséget tartottak Békás fennállásának 650. évfordulója alkalmából a kisközségben, melynek lakossága szinte megduplázódott a jeles eseményre.

Polgár Tibor

A 217 fős településről hivatalos formában először 1367-ben tettek említést egy határjárás leírásában, akkor még Becas néven. A többek között emlékműavatással, könyvbemutatóval, kiállítással, valamint finom ebéddel színesített szombati jubileumi eseményen közel 400-an vettek részt. A nosztalgikus, megható és vidám pillanatokat egyaránt tartalmazó ünnepség nagyszerűen sikerült, ami az önkormányzat és a Békás Jövőjéért Közhasznú Egyesület szervezőmunkájának, nem utolsósorban pedig a helyiek széles körű összefogásának volt köszönhető.

- Minden ember felelősséggel van a jövője iránt. A mai nap teljen a múlt iránti tisztelet, a jelen iránti megbecsülés, és a jövő iránti felelősségvállalás jegyében. Tisztelet és főhajtás jár mindazoknak, akik az elmúlt 650 évben megvédték, a háborúk és a forradalmak után újjáépítették, fejlesztették, szépítették a települést, az otthonunkat - fogalmazott ünnepi beszédében Farkasné Csendes Tímea, Békás polgármestere.

Kovács Zoltán, Farkasné Csendes Tímea, Töreki Sándor, Vörös Ibolya pápai kórházigazgató és a történelmi egyházak képviselői (balról jobbra) az ünnepségen Fotó: Békás önkormányzata

Hozzá hasonlóan Sebő Józsefné alpolgármester, továbbá a rendezvény két védnöke, Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője és Töreki Sándor rendőr dandártábornok, rend-őrségi főtanácsos, az országos rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese is köszöntötte a polgármesteri hivatal előtt szép számban egybegyűlteket. A védnökök egyaránt gratuláltak a szép évfordulóhoz. Kovács Zoltán hangsúlyozta, a kormány számára fontosak a kisközségek, és ez a támogatásukban is megnyilvánul, míg Töreki Sándor békási kötődéséről beszélt.

A polgármester az államtitkárral és a rendőr dandár-tábornokkal közösen felavatta a jubileum előtt tisztelgő emlékművet, amit aztán a történelmi egyházak képviselői megáldottak. Az eseményen bemutatták a Molnár Kálmán nyugalmazott iskolaigazgató által Békás gazdag történelméről írt könyvet, majd megnyitották az ünnepi kiállítást. A tárlatot helyi alkotók műveiből, továbbá a faluhoz kötődő régiségekből állították össze. A verssel, prózai művel, hangos levéllel és a békási asszonykórus fellépésével is színesített ünnepség közös ebéddel, illetve kötetlen beszélgetéssel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!