Hírek

2017.05.10. 13:50

Az emlékhelyek az összetartás fontosságára figyelmeztetik az utókort - Emlékműállítás Tésen

TÉS - Az 1956-os forradalom helyi áldozatainak tiszteletére avattak emlékművet a napokban a településen.

Szabó Péter Dániel

- Egy új emlékhely avatására gyűltünk ma össze, amelyet két tési mártír tiszteletére emeltünk a település központjában: Varga Ferenc kovácsmester és Rotter Károly sorkatona. Ők voltak az 1956-os események helyi áldozatai. Rotter Károlyt szolgálat közben a veszprémi laktanyába bevonuló szovjet katonák lőtték le, Varga Ferencet pedig a megtorlások idején a zirci ávósok verték halálra.

Két dolgos, hétköznapi ember, akik nem úgy ébredtek aznap, hogy az az utolsó lesz, s szerintem eszük ágában sem volt mártírrá válni. Sajnos azonban így történt. Az a legkevesebb, hogy az utókor kellő tisztelettel vigyázza nevüket. Ez a büszkeségpont remélhetőleg sok éven át őrzi majd emléküket - mondta el az avatáson Fodor-Bödös István polgármester.

Fodor-Bödös István (jobbról) és Ovádi Péter avatta fel a bakonyi kistelepülés új emlékművét
Fotó: Szabó Péter Dániel

A rendezvényen ott volt Ovádi Péter, a Fidesz választókerületi elnöke is. - Büszke vagyok rá, hogy Tés önkormányzata fontosnak találta, hogy emlékhelyet emeljen az '56-os hősöknek.

Gratulálok az emlékműhöz elnyert pályázati forráshoz, amelyhez a magyar kormány nyújtott további támogatást. Ezek azok a helyek, amelyek rávilágítanak az összetartás fontosságára és megismertetik velünk, hogy milyen büszkeség magyarnak lenni a XXI. században is - fogalmazott köszöntőjében Ovádi Péter.

A folytatásban a település első embere Ovádi Péter társaságában leleplezte a Lugossy László szobrászművész által készített emlékművet, majd emlékműsort, illetve a Széllelbéleltek énekegyüttes produkcióját láthatta a közönség. Az avatási ünnepség koszorúzással zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!