Hírek

2017.06.19. 16:20

Meteoritok és holdak Tapolcán

TAPOLCA A Dobó városrész napján a csillagászattal is megismerkedhettek az érdeklődők.

Tóth B. Zsuzsa

Az Úrkúti Csillagászati Klub (ÚCsK) tagjai, Surányi Zoltán és Csánitz László egy távcsővel és sok egyéb érdekes csillagászati szemléltetőeszközzel szórakoztatta az ünneplőket.

Az ÚCsK helyi csoportjának tagjai pedig már a kora délutáni órákban kitelepültek. A nappali program központi témája a Nap volt. A kihelyezett műszerrel mindenki biztonságosan figyelhette központi csillagunk felszínét. Igen népszerű volt a klub naprendszermodellje, Nap-modellje, szputnyik-makettje és jó néhány meteoritja.

A közönség leginkább azokra a kérdésekre volt kíváncsi, hogy léte-zik-e a Földön kívül is élet, vagy miképpen születhetett meg az univerzum. A kézbe vehető meteoritok tanulmányozása közben sokan rácsodálkoztak a kőzetek hihetetlen ősiségére, már-már megfoghatatlan titkaira. A tapolcai program távcsöves bemutatóval ért véget, az est központi témája a Jupiter és csodálatos felhősávjai, holdjai voltak.

A Hold kozmikus sebekkel teleszórt korongjának bemutatása után az igazán kitartók a Szaturnusz bolygó hihetetlen gyűrűit és néhány holdját is láthatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!