Hírek

2017.07.17. 16:10

A pajtafesztiválon továbbra is a minőség az igazi érték

KISCSŐSZ Nemzetközi minőségű és értékű fesztivált rendeztünk annak ellenére, hogy nem százezres a látogatók száma. Mindig arra törekedtünk, hogy a megfelelő közönség érkezzen ide - foglalta össze Kovács Norbert Cimbi a pajtafesztivál tapasztalatait.

Penk Tímea

Világhírű együttesek is érkeztek a Somló-Ság kulturális tengely élő értékeinek a bemutatására. Kovács Norbert Cimbi és barátai tizenharmadik éve szervezik meg a Kiscsőszi Pajtafesztivált. A programsorozat Ferenczi György és a Rackajam koncertjével indult, majd megnyílt Bánhelyi József, az Élő Forrás kézművesei és a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület kiállítása. Novák Ferenc a magyar néptánc évszázadairól tartott előadást.

Pénteken a kocsma előtt nyitották meg a fesztivált. Tréfásan folklórbolondnak nevezte a rendezvény megnyitóján a résztvev

őket Kovács Krisztián Kiki, aki kidobolta: nemcsak tánc és muzsika, hanem kézművesek és más mesterségek is megjelennek a programokon. Felléptek a kiscsőszi néptánctábor résztvevői és baráti néptánc-együttesek, köztük Kubinyi Júlia, Szabó Szilárd és Német Ildikó tanítványai, a Kiscsőszi Ifjúsági Táncegyüttes, a Bozót táncegyüttes, a Sümeg Táncegyüttes, a Kolontári Sváb Hagyományőrző Csoport, a hetvenéves Eleki Román Hagyományőrző Tánccsoport. A fellépők bort és kalácsot kaptak ajándékba, amiért bemutatták tudásukat a világot jelentő aszfaltnak nevezett téren. A rendezvény Ékes József korábbi országgyűlési képviselő tajvani egyetemi tanár vendégeit is lenyűgözte.

A Kiscsőszi Ifjúsági Táncegyüttes is bemutatkozott a fesztivál megnyitóján
Fotó: Penk Tímea

Kovács Norbert Cimbi arra hívta fel a figyelmet, hogy a pajtafesztivált hatnapos tánctábor előzte meg. Hahn-Kakas István, Tombor Bea, Kádár Ignác és Nagypál Anett oktatták a fiatalokat. Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület célja, hogy a néphagyományt a maga valójában, egyszerűségében adja tovább a fiataloknak, és arra sarkalja az idősebbeket, hogy megosszák tudásukat.

A Pajtafesztiválon nagy sikert aratott a Dűvő zenekar koncertje, a Háry parasztrevü, Boka Gábor és a Parasztok előadás. A Dunántúl táncgálán fellépett a Táncol-Kodo Táncegyüttes, a Sopron Táncegyüttes és a Gerence Néptáncegyüttes.

Szombaton reggel művész-politikus közéleti főzés és piknik, tejkóstoló, játékos családi verseny várta a vendégeket. A veszprémi vérellátó munkatársaihoz számos véradó érkezett, köztük az ajkai Hock Vivien és szülei, Róbert és Beáta. A család minden évben részt vesz a Kiscsőszi Pajtafesztivál véradásán. A prog-ramok között szerepelt Mohácsy-Kisfalusi Renáta előadása a kutyákról, a búcsúi sütemények fesztiválja, a Boróka Népdalkör fellépése a temp-lomban. Nagy sikert aratott a Fláre Beás Zenekar, a Fajkusz Banda, Miqueu Montanaro és Baltazár Montanaro-Nagy koncertje, valamint az Eszterlánc Zenekar, akárcsak a Fölszállott a Páva gálaműsor és A helység kalapácsa a Honvéd együttes régi tagjaival.

A fotós Bánhelyi Józsefet lenyűgözték Cimbi elismerő gondolatai
Fotó: Penk Tímea

Vasárnap délelőtt a Pajta Szólótáncosa versenyt rendezték, majd a szentmisére érkezett Bali Tibor plébános vendégeként Szerenka Miklós, a Veszprémi Érsekségi Főegyházmegye általános elnöke. Az istentiszteleten fellépett a Borostyán Férfikar, majd karikázó és verbunk szórakoztatta a közönséget a templom előtt. Jó ebédhez Sallai Flórián zenekarával szólt a nóta.

A dalkörök és a Hunyorgók bábcsoport bemutatkozása után a Karád és Muravidék Táncegyüttes lépett fel, majd a Romungro Gipsy Band pajtazáró koncertjével búcsúztatták a rendezvénysorozatot.

Noha tizenharmadszor szervezte meg Cimbi a pajtafesztivált, ezúttal is óriási közösségi élményeket szerzett.

- Sűrű volt a program, de minden a terv szerint alakult. Hosszú évek alatt kialakult egy visszajáró réteg a világ minden részéről: Észak- és Dél-Amerikából, Kanadából, Japánból, Németországból, Ausztriából és Ausztráliából, Erdélyből és a felvidékről - mondta Cimbi. A fesztivál esti programjain öt-hatszáz ember vett részt, és néhány száz a kisebb eseményeken. A főszervező hangsúlyozta, itt nem az a lényeg, hogy minél többen érkezzenek, hanem az, hogy a megfelelő közönség jusson a néphagyomány legmagasabb értékeihez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!