Hírek

2017.07.04. 17:21

Közel 10 köbméter illegális hulladékot vittek ki a Szőlőhegyre

PÁPA Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték azt a pápai férfit, aki veszélyes hulladékot rakott le a hegyen. Mindemellett 400 ezer forint büntetést is kell fizetnie.

Mátételki András

Korábban, 2015-ben már egyszer elítélték 625 ezer forint pénzbüntetésre a pápai Sch. Ferencet hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt. A napokban ismét ilyen bűncselekmény miatt állt bíróság előtt. A 61 esztendős férfi a pápai telephelyén fémkereskedéssel foglalkozott, ám nem csak ilyen anyagokat vett át, hanem nagy mennyiségű vegyes háztartási hulladékot is. Amikor azonban a bázisa felszámolására kényszerült 2014-ben, elhatározta, hogy megszabadul az értékesíthetetlen, veszélyes anyagoktól.

A telephelyén dolgozó, lakásán szívességi alapon lakó V. Bélával megrakatta a kisteherautóját hulladékkal, amit együtt kivittek a kemeneshőgyészi Szőlőhegyre. Már negyedik kört tették meg, amikor 2015. március 15-én Mezőlak térségében rendőrök igazoltatták őket. A hulladékkal megtöltött tehergépkocsit a nyomozók lefoglalták.

A bíróság megállapította, hogy közel 10 köbméter illegális hulladékot vittek ki a vádlottak a külterületre. Ebben volt levágott gumiabroncs, háztartási gépek műanyag burkolata, hullámpalával megrakott hűtőszekrény, bontott autóalkatrész is, amikkel veszélyeztették a környezetet. A telephely vezetője azért döntött így, hogy a hulladék ártalmatlanításért ne kelljen fizetnie.

A tárgyaláson tagadta bűnösségét, s próbálta rákenni a segédmunkására az ügyet, mondván, ő vitte ki az anyagokat a hegyre. A másodrendű vádlott viszont elismerte a bűncselekményt, bár először próbálta menteni főnökét.

A Pápai Járásbíróság ítéletét helyben hagyta a törvényszék: társtettesként folytatólagosan elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt Sch. Ferencet négy évre felfüggesztett két év börtönre ítélték. Ugyanakkor kiróttak rá 400 ezer forint pénzbüntetést. V. Bélát 300 óra közérdekű munkával sújtották

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!