Hírek

2017.07.11. 17:30

Elektromos töltőállomás épül a sportcsarnok mellett és a belvárosban

Új gyermekorvos érkezik Várpalotára, s elektromos töltőállomás épülhet a város két pontján. Ezekről a témákról is tanácskozott legutóbbi ülésén a várpalotai képviselő-testület.

Szabó Péter Dániel

A város két pontján, a Mártírok útján kialakított parkolóban (a polgármesteri hivatal mögött), illetve a városi sportcsarnok előtti területen alakít ki a Nemzetgazdasági Minisztérium által biztosított pályázati forrásból elektromos autók töltésére alkalmas töltőállomást a várpalotai önkormányzat. A 70 százalékos támogatási intenzitású, mintegy hétmillió forintos összköltséggel járó projekt támogatási szerződésének aláírá-sáról szóló napirend kapcsán komoly vita bontakozott ki a városatyák között.

Falussy Sándor önkormányzati képviselő a teljes feltöltés időtartamára volt kíváncsi, valamint a helyszínnel kapcsolatban vetette fel aggályait. Elmondta, a polgármesteri hivatal mögötti parkolóban például piacnapokon kifejezetten nagy a forgalom, s a bejutás a szűk úton jelenleg sem könnyű. Talán érdemes lenne újragondolni ezt a részét a pályázatnak, például a Tési-dombon is helyet kaphatna egy töltőállomás, mondta el a Falussy Sándor, s hasonló véleményen volt képviselőtársa, Deák Istvánné is. Borbás Tamás, a várpalotai polgármesteri hivatal út- és energiaügyi előadója a testületi ülésen elmondta, a pályázatban szereplő berendezések nem villámtöltők, az E.On tájékoztatása szerint ezek középkategóriás töltőállomások. A nulláról körülbelül két-három óra alatt töltik fel teljesen az elektromos autók akkumulátorait. - A helyszínt illetően meg kell említeni, hogy azért döntöttünk a parkoló mellett, mert egyrészt a belvárosban van, másrészt pedig az energiaszolgáltató egyik trafóháza is itt található, így kisebb költséggel alakítható ki a töltőállomás - mondta el Borbás Tamás, aki képviselői kérdésre hozzátette, a beruházás összesen két helyet vesz el a 90 férőhelyes parkolóból.

- Azt gondolom, hogy jól választottunk helyszíneket. Egy a főút mellett, a másik pedig a belvárosban, jól megközelíthető helyen található majd. Ezek az állomások évekig kiszolgálják az elektromos autókat, jelenleg ugyanis nagyon kevesen használnak még ilyen gépkocsikat, ám a jövő útja mindenképp ez lesz az autóiparban - zárta le a vitát Campanari-Talabér Márta polgármester.

Arról is döntött a képviselő-testület, hogy támogatja Merényi Adriennt, aki a Kisgergely László 2015-ös halála után üresen maradt 1-es számú várpalotai gyermekorvosi körzet betegeinek ellátására nyújtott be pályázatot. A szükséges engedélyek megszerzését követően hivatalosan november 1-jétől kezdheti meg a rendelést a doktornő, olvasható a képviselők elé került előterjesztésben. - Kisgergely László sajnálatos halála után hosszú ideig küzdöttünk azzal, hogy megoldjuk ezt a helyzetet. A Merényi Adriennel folytatott egyeztetések alapján úgy gondolom, a doktornő eltökélt és örömmel jön Várpalotára. Bízom abban, hogy személye hosszú távú megoldást jelent majd a város gyermekorvosi ellátá-sában - fogalmazott Campanari-Talabér Márta polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!