Hírek

2017.07.18. 17:35

Hamarosan átadhatják a pápai MiG-21-es emlékhelyet

Pápa - Már idén ősszel felavathatják a MiG-21-es emlékhelyet a 83-as számú főút és a Celli út találkozásánál lévő körforgalomban - többek között erről is döntött a legutóbbi ülésén a város képviselő-testülete.

Polgár Tibor

Az említett helyszínen egy olyan, mostanra a forgalomból kivont MiG-21-es harcászati vadászrepülőgépet terveznek kiállítani, ami egykor a pápai repülőtéren szolgált. Az egyeztetések jól haladnak, az emlékhely kialakítását a honvédelmi szervezetek és a minisztérium, valamint a helyi képviselő-testület is támogatja, míg az MH Pápa Bázisrepülőtér vállalja majd a kiállítandó gép karbantartását. Az együttműködéssel megvalósuló projekt összköltsége várhatóan 15-20 millió forint között lesz - tájékoztatott a képviselői tanácskozást követően Áldozó Tamás polgármester. Mint mondta, köszönettel tartoznak Kovács József egykori önkormányzati képviselőnek, az MH 47. Pápa Harcászati Repülőezred nyugállományú őrnagyának, sajtófőtisztjének, aki ötletgazdakánt elindította a kezdeményezést, és sokat dolgozik annak megvalósításán.

Kovács József a Naplónak nyilatkozva kifejtette: a leendő emlékmű méltó emléket állít a pápai repülőtér elmúlt 80 évének, az elődők generációjának, valamint azoknak a vadászpilótáknak, akik a legdrágábbat, a saját életüket áldozták fel a katonai repülés oltárán. - Ez a MiG-21-es Pápa egyik legszebb idegenforgalmi nevezetessége, látványossága is lesz, fantasztikus vizuális élményt nyújtva mindazoknak, akik errefelé közlekednek - fűzte hozzá a nyugalmazott őrnagy.

A 83-as számú főút és a pápai Celli út találkozásánál lévő körforgalomban létesítendő MiG-21-es emlékhely látványterve 
Fotó: Szabó Kraker László/Bulyovcsity Róbert

Az ülésen a képviselő-testület 15 millió forintos támogatást szavazott meg a labdarúgó NB III-ba feljutott Perutz FC-nek. Elhangzott: a futballklub 70 millió forintos költségvetést tervez a 2017-18-as szezonra, ehhez 30 milliós önkormányzati támogatást kért, ennek az összegnek most az idei évre vonatkozó részét ítélték meg a pápai focistáknak. Süle Zsolt jobbikos önkormányzati képviselő kérdésére Bocskay László fideszes képviselő, a Perutz elnöke elmondta, forintra pontosan elszámolnak a támogatásról. Hozzáfűzte, a klubnál tevékenykedők nem kapnak fizetést a munkájukért, de a játékosok bérezésére és a bajnokságban való szerepléssel kapcsolatos kiadásokra költeni kell. Grőber Attila szocialista önkormányzati képviselő, az utánpótlás-neveléssel foglalkozó PELC elnöke megjegyezte: a város felnőttcsapatának magasabb osztályban való szereplése az utánpótlás szempontjából is fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!