Hírek

2017.08.25. 21:05

Vigyáznak egymás értékeire is a bodorfaiak

BODORFA Készülnek az őszre a 110 fős település lakói. Betakarítanak, gyümölcsöt szednek. Kardos Róbert polgármestertől megtudtuk, hogy a házakhoz nagy kertek tartoznak.

Tisler Anna

Sokan kertészkednek a településen, megtermelik, amit télen elfogyasztanak. Bodorfán még több háznál tartanak csirkét, sertést, juhot, és van, ahol lovat is. Az állatok húsa csak a saját szükségletet fedezi, nem nagybani tartásról van szó. A fiatalok közül többen is munka mellett gazdálkodnak, és van három családi gazdálkodó is a faluban, akinek ez a fő megélhetése.

A község zsákfalu ugyan, de a tömegközlekedés nagyon jó. A Sümeg-Veszprém főúttól alig egy kilométert kell megtenni a falu központjáig, így sok autóbusz betér. A bodorfaiak devecseri és ajkai munkahelyekre három műszakra is tudnak járni, több veszprémi cég is küld munkásjáratot, így nem hátrány a vidéki lét. Többek között ennek és az egymásra figyelő közösségnek is köszönhető, hogy nem csökken a lakosság létszáma. Bodorfáról nem jellemző az elköltözés, inkább vállalják az utazást, hiszen aránylag rövid időn belül lehet eljutni Devecserbe, Sümegre, Ajkára vagy akár Veszprémbe. És tudják, amíg ők munkában vannak, szomszédaik az ő portájukra is figyelnek. Kevesen vannak, így ismerik egymás autóját vagy hazalátogató hozzátartozóit.

Könyvtárátadó ünnepség, középen Kardos Róbert polgármester

A Bodorfai Fafaragó Műhely munkái szerepelnek a megyei értéktárban is

Életfa a hivatal udvarán

A polgármesteri hivatal kapuját tavaly készítették - Fotó: Tisler Anna

A polgármestertől megtudtuk, ha gyanúsan mozgó idegen autót látnak, azonnal feljegyzik a rendszámot. Éberségük már eredményre is vezetett. Lakossági bejelentésre mentek ki, majd igazoltattak a rendőrök házalókat, akikről kiderült, hogy trükkös tolvajlás szándékával érkeztek a településre.

A polgármesteri hivatal mellett néhány éve pihenőparkot alakítottak ki, amelyet egyre többen keresnek fel vidékről is. Ott tartotta családi napját a Pegazus színház, a káptalanfai Pusztai Ferenc Általános Iskola, és egy vidéki, de a községhez kötődő pár is ott tartotta az esküvőjét. A szép környezet és a nyugalom miatt választották azt életük egyik legszebb eseményének ünneplésére. A parkban kemencét is felállítottak, amit rendezvényekre felfűtenek, sütöttek már benne kenyeret, malacot, langallót, és gyümölcsaszalásra is alkalmas. A helyiek, főleg a fiatalok töltik ott gyakran a szabadidejüket. A polgármesteri hivatal bejáratához tavaly új kaput és kerítést készített az önkormányzat saját munka-erővel. Így csak az anyagot kellett megvásárolni, külön munkadíj nem merült fel. Szeptemberben újabb élmény vár rájuk, a képviselő-testület falukirándulást szervez. Mindig olyan helyet választanak, ahol sok a látnivaló, tanulhatnak a magyarság múltjáról, megnézhetik a természeti értékeket. A programot már várják. A helyiek mellett a bodorfai kötődésűeket is fogadják.

A község maga is tartogat értéket, a népi fafaragás hagyományait őrzik, és napjainkban is gyakorolják. A Bodorfai Fafaragó Műhely népi faragással díszített tárgyai már megyénk értéktárának részét képezik. A polgármesteri hivatal udvarán is áll egy életfás motívumszobor.

A lakók tesznek is a közösségükért. Somogyi Márk, aki még középiskolás és bátyja, Csaba, akinek szobafestő a szakmája, társadalmi munkában javították ki a könyvtár olvasótermének a falait, és festették ki azt. A község ismét gyarapodott, ezúttal a könyvtár újult meg.

Az átadásra augusztus 12-én az egész települést meghívták. Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár részéről Pálmann Judit igazgató és Makai Roland is ellátogatott. Az ünnepélyes átadás előtt Kardos Róbert ismertette az épület történetét, amelynek az elmúlt évtizedekben sok funkciója volt. Működött benne tejgyűjtő állomás, autóbusz-váróterem, ifjúsági klub, testépítőklub, majd vegyesbolt és önkormányzati iroda. Az önkormányzat 2001-ben pályázati forrásból átépítette, és az első része könyvtár, hátsó része pedig ifjúsági klub lett. Az elmúlt 16 esztendőben csupán kisebb karbantartásokra volt lehetőség, belső berendezés, bútorok cseréjére nem. A közelmúltban villámcsapás érte az épületet, amelynek következtében a teljes belső elektromos hálózat tönkrement. A javítás során új bekötővezetéket, fogyasztásmérő szekrényt és kábelhálózatot kapott az épület. A munkák miatt a könyvtári szolgáltatás ideiglenesen szünetelt. Az olvasóterem visszarendezésekor merült fel annak a lehetősége, hogy az Eötvös Károly Megyei Könyvtár segítségét kérjék. A község új könyvespolcokat kapott. Az ünnepségen a nemzetiszínű szalag átvágását követően a lakosok birtokba vették az új berendezési tárgyakat, majd ifj. Vasuta Gábor előadását hallgatták meg. A kivetítőn megjelenő fotókat és az érdekes ismertetőt hallgatva mindenki elgondolkozott, hogy mennyi értékes és szép dolog vesz körül bennünket, amiket a rohanó világunkban gyakran észre sem veszünk. A Bodorfai Fafaragó Műhely népi használati tárgyaiból összeállított kiállítás is sok érdeklődőt vonzott.

A könyvtár felújítása nem csupán azért öröm, mert nőtt a község vagyona, hanem azért is, mert itt találkozhatnak a lakók, a könyvtár a közösségi élet helye is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!