Hírek

2017.09.03. 18:29

Egy úton a gyermekre várókért

A Mária Út Egyesület augusztus 26-án, szombaton negyedik alkalommal rendezte meg a nagy sikerű 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot, idén a gyermekre várókért fohászkodtak a résztvevők.

Laskovics Márió

A Mariazelltől Csíksomlyóig, 150 szakasszal megrendezett vallási esemény keretében megyénkben is több helyütt szerveztek csoportos zarándoklatot. Zircre három zarándokszakasz vezetett. Veszprémből, a Szent László-templomtól indultak mintegy 30 kilométeres útra Szabó Tamás, az egyesület elnökének vezetésével, Hárskút, Lókút és Szarvaskút érintésével. Egy másik csoport a bakonybéli monostortól indult, egy harmadik pedig a zirci apátság kertjéből indulva a helyi katolikus nevezetességeket járta körül. Mindhárom csoport részt vett a Zirci Ciszterci Apátság templomában tartott, Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát által celebrált záró szentmisén.

A zarándoknapba Pápa környékéről is be lehetett kapcsolódni. Az egyik szakaszon Kemény Éva koordinátor vezetett zarándoklatot a Mihályházi katolikus templomtól, Borsosgyőr és Kéttornyúlak érintésével.

- Nagyon széppé teszi a zarándoklatot, hogy összekapcsol minket mindenkivel, aki az 1Úton szakaszain zarándokol a Mária Út egészén. Minden évben van egy közös cél, idén a gyermekre várókért zarándokoltunk Szűz Mária tiszteletére és oltalma alatt. Ez jelenti többek között a nagyszülőket is, akik unokát szeretnének, vagy a gyerekeket, akik testvérre várnak. Mihályházáról Horváth József plébános indította a mintegy harminc fős csoportot rövid imádsággal és áldással, és elkísért minket a falu végéig. Útközben betértünk a templomokba rövid imára és pihenésre, illetve a falvakon énekszóval haladtunk keresztül. Ezek a zarándoklás ősi, hagyományos szokásai. A zarándoklást a lábak imájának is szokták nevezni, hiszen maga az út fáradtságos megtétele is imádság – mondta el Kemény Éva.

Mint hozzáfűzte, a tavalyinál magasabb volt a részvételi arány, Ajkáról például tíznél többen érkeztek. Elég sok volt a fiatalabb korosztályhoz tartozó és a középkorú, de több 80 év feletti zarándok is végigjárta a tizenöt kilométeres távot. Majdnem ötven fősre duzzadt egységüket, illetve a másik, Nagytevelről indult, Wurm András koordinátor vezette csoportot Salgó Ferenc kanonok, plébános fogadta a pápai Szent József-templomban, aki kiemelte az áldozatvállalás fontosságát. Körülbelül 150-en jelentek meg a délutáni gitáros záró szentmisén, amelyen a három pápai plébános együtt szolgált, Mail József apát, plébános volt a főcelebráns.

- Minden megfogant ember Isten ajándéka. A gyermek nem a szülők tulajdona, hanem az Úr ajándéka. Ma Magyarországon nagyon sokan szeretnének gyermeket. De minden ötödik nő meddő, s a férfiak meddősége sokkal nagyobb a nőkénél. Tehát sok objektív akadálya van annak, hogy gyerek foganjon, s meg is szülessen. Európában az egyház meggyengülésének egyik oka a társadalom alapját képező családok gyengesége. Életünket úgy kell alakítanunk, hogy gyermekeinket tisztességben felnevelhessük - mondta szentbeszédében.

Munkácsi János állandó diakónus Balatonfüredről vezetett zarándokcsoportot Tihanyba. A reggeli szentmise után indultak a Krisztus Király (piros) templomtól, majd a Kerektemplomot és a Berzsenyi-forrást útba ejtve értek a tihanyi Apáti templomhoz, ahol együtt fogyasztották el ebédjüket. Visszaérve részt vettek a balatonfüredi Kerektemplomban tartott szentmisén.

Ezenkívül a celldömölki kerékpáros zarándoklat Külsővatot, Marcalgergelyit, Kemeneshőgyészt, Magyargencset, Várkeszőt, és Kemenesszentpétert érintette. Mihályházáról Celldömölkre is zarándokolt egy csapat gyalogosan Vináron, Marcalgergelyin, Külsővaton és Merseváton keresztül. A Zirc – Csatka szakasz pedig Bakonyoszlopon haladt át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!