Hírek

2017.09.07. 20:15

Megújult két felsőörsi kőkereszt

FELSŐÖRS - Idén Felsőörsön két kőkereszt is megújult annak ékes példájaként, hogyan őrizzük épített örökségünket.

Szendi Péter

"Hazánk egész területén, de főleg a lankás Dunántúlon, utak mentén, templomok előtt, temetők központjában, vagy egy-egy kimagasló hegy-ormon, lépten-nyomon találkozunk értékes kő- vagy egyszerű fakeresztekkel. Ezeket a hívő nép "Isten dicsőségére", fogadalmak beváltására, vagy súlyos természeti csapások megszűnése alkalmából érzett hálája, vagy a holtak iránti kegyelet lerovására emeltette." (Körmendy József prépost: Keresztek a felsőörsi határban).

- Idén Felsőörsön két kőkereszt is megújult annak ékes példájaként, hogy őrizzük épített örökségünket, szépítjük környezetünket és az idézetben felsorolt indítékok ma is motiváló erőként hatnak döntéseinkben. Az egyik a Szilasi vagy más néven Búzer-kereszt a felsőörsi hívek adakozásából és az önkormányzat támogatásával újulhatott meg az évente meghirdetett "Védetté nyilvánított helyi építészeti értékek megóvásának pályázati programja" keretében - hangsúlyozta Szabó Balázs polgármester. A falu első embere köszönetet mondott az adakozó családoknak, akik anyagilag is hozzájárultak a kőkeresztek felújításához. Az Alsóörsi és Almádi út kereszteződésében található feszület nem az önkormányzat tulajdonát képezi, hanem a felsőörsi Varga családét. Vargáné Páli Emma nagyon örült annak, hogy a kaotikus állapotok megszűntek a kereszt környékén. Ő és a szomszédja gazolta ki a területet, hogy utána a munkálatok el tudjanak kezdődni.

A katolikus templom melletti Hősök keresztje pedig a helyi római katolikus egyházközség pályázatának, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával újulhatott meg.

- A keresztet annak idején az I. világháborúban elesett felsőörsi hősi katonák emlékére állították, mely a felsőörsi katolikus ifjúság szándékának köszönhető, és oda helyezték a préposti kúria és a templom közé. Ezt el kellett távolítani, mert nem megfelelően bántak vele. Amikor a műemléki helyreállítás megkezdődött, akkor kissé eldugott helyre került a feszület. A szándékunk az, hogy a kereszt visszakerüljön a templommal szembeni részre. Szeretnénk visszaállítani egy csopaki vállalkozónak köszönhetően azt a kovácsoltvas kerítést is, amely körülölelte a kőfeszületet. Ha ez összejön, akkor újraszentelnénk a keresztet. Bízom benne, hogy jövőre mindez megvalósul - nyilatkozta vitéz Ajtós József László prépost, esperes, plébános.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!