Hírek

2015.04.11. 10:13

Ajkán, Tapolcán, Sümegen, Badacsonytomajon és további 56 településen választanak ma

Tapolca – Időközi országgyűlési választást tartanak ma Veszprém megye hármas számú országgyűlési egyéni választókerületében. Az időközi választás vasárnap reggel 6 órától 19 óráig tart.

Szám Dorottya



A mai időközi választás négy város (Ajka, Tapolca, Sümeg, Badacsonytomaj) és 56 környező község választópolgárait érinti. Szavazhatnak Ábrahámhegy, Ajka, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonederics, Balatonrendes, Bazsi, Bodorfa, Csabrendek, Dabronc, Gógánfa, Gyepükaján, Gyulakeszi, Halimba, Hegyesd, Hegymagas, Hetyefő, Hosztót, Kapolcs, Káptalanfa, Káptalantóti, Kékkút, Kisapáti, Kővágóörs, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Lesencetomaj, Megyer, Mindszentkálla, Monostorapáti, Nagyvázsony, Nemesgulács, Nemeshany, Nemesvita, Nyirád, Öcs, Pula, Pusztamiske, Raposka, Révfülöp, Rigács, Salföld, Sáska, Sümeg, Sümegprága, Szentbékkálla, Szentimrefalva, Szigliget, Szőc, Taliándörögd, Tapolca, Ukk, Uzsa, Veszprémgalsa, Vigántpetend, Zalaerdőd, Zalagyömörő, Zalahaláp, Zalameggyes, Zalaszegvár választói. A külföldön élők és tartózkodók a 96 külképviseleti szavazóhely valamelyikén adhatják le a voksukat. A szavazóhelyek listájáról, pontos címéről, valamint a szavazás időpontjáról az Országos Választási Iroda honlapján tájékozódhatunk.


Az időközi országgyűlési választást azért tűzték ki április 12-re, mert a kerület tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban váratlanul elhunyt.

A jelölteknek ajánlóíveken kellett megszerezni az induláshoz szükséges 500 érvényes támogató aláírást. A választási bizottság 22 jelöltet vett nyilvántartásba, a szavazólapon ők szerepelnek: Antal Tamás (független), Ács László (Zöldek Pártja), Blazovich Tímea (Földművelők-Gazdálkodók és az Új Élet Rendszerváltó Pártja - FGRP), Borbély József (független), Busi Erika (független), Czigler László (független), Csányi Gyula Sándor (független), Daróczi Sándor Józsefné (független), Fecser János Gyula (független), Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP), Filemon Kristóf (Munkáspárt), Galyas István (független), Horváth Magdolna (MIÉP), Köröskényi Kálmán (független), Ladányi György (független), Pad Ferencet (MSZP-DK- Magyar Szolidaritás Mozgalom), Rig Lajos (Jobbik), Sallee Barbara (LMP), Sinkáné Vati Júlia (független), Szepessy Zsolt László (Összefogás Párt), Törökné Juhász Ilona (független) és Turcsán Mihály (független).

Kilencen jelölőszervezetek támogatásával, tizenhárman független jelöltként mérettetik meg magukat a választáson – olvasható a Nemzeti Választási Iroda internetes honlapján. A 22 idei jelölt egyike sem indult a tavalyi választáson – derült ki a tavalyi és az idei év adatait összevetve.Az időközi országgyűlési választáson is van lehetőség arra, hogy a választópolgár ne a lakóhelye szerinti szavazókörben voksoljon, azaz átjelentkezéssel szavazzon, de az időközi választáson csak az országgyűlési egyéni választókerületen belül lehet egyik településről a másikra átjelentkezni. Arra a kérdésre, hogy a tapolcai választókerületbe jelentkeztek-e át választópolgárok az elmúlt hónapokban, jelentős-e a Tapolcára költözők száma, Ughy Jenőné, a választási iroda vezetője úgy válaszolt, hogy mindössze kilencen jelentkezett át más településekről. A város lakosságszáma a 2015 január elsejei adat szerint 16 326, míg egy évvel ezelőtt 16 499 volt. Tehát a lakosság száma az utóbbi egy évben csökkent. A teljes harmadik választókerületbe összesen 53-an jelentkeztek át szavazni.

A választáson az szavazhat, aki szerepel a névjegyzékben. A szavazás feltétele, hogy a választópolgár személyazonosságát és lakcímét igazolja érvényes igazolvány bemutatásával: személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel vagy vezetői engedéllyel és lakcímigazolvánnyal.

Ha valaki a szavazás napján az értesítőben megjelölt szavazóhelyiségtől eltérő helyen, de a választókerület területén tartózkodik, átjelentkezési kérelmet nyújthatott be. Ha a választópolgár a szavazás napján külföldön tartózkodik, külképviseleti névjegyzékbe való felvételét kérhette. Ha a választópolgár egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogvatartása miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, mozgóurnát kérhet.

Kampánycsend nincs. Vasárnap nem lehet választási gyűlést tartani, politikai reklámot közzétenni, valamint a szavazókörök bejáratától 150 méteren belül közterületen kampánytevékenységet folytatni.

A szavazókörök ma este hét órakor zárnak, késő este a feldolgozottság arányában lehet majd látni, melyik jelölt kapta a legtöbb szavazatot, a hivatalos eredményt azonban a választási bizottság állapítja meg, legkésőbb a választást követő hatodik napon belül.

Az elmúlt év parlamenti választását figyelembe véve, a Nemzeti Választási Iroda adatai alapján elmondhatjuk: Lasztovicza Jenő simán hozta a körzetet, 16 százalékot vert a második helyezett MSZP-sre. Az eredmények azonban jól mutatták, hogy a Fidesz támogatottsága itt kisebb volt, mint országosan, és időközben a Jobbik is erős szereplő lett. Tavaly 72527 választópolgárt szerepelt a választókerület névjegyzékében. Közülük 43443-en mentek el voksolni, amely 59,9 százalékos részvételi arányt jelent. A közvéleménykutatók előrejelzései szerint – időközi választás lévén – ennél is alacsonyabb részvételi arányra számíthatunk a tapolcai választáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!