Hírek

2009.12.23. 15:47

Életet kapott ajándékba - Jól van a májátültetett ajkai kisfiú

Kiel, Ajka - A legnagyobb ajándékot, az életét kapta vissza kis pártfogoltunk, Hacher Patrik. Az ötéves ajkai kisfiú nemrégiben májátültetésen esett át a németországi Kielben. A karácsonyt is ott tölti családjával.

Munkatársainktól

Hacher Erika fel sem tudja fogni. Először a csekkre mered, majd ránéz a férjére, Józsefre. Aztán könnyek gurulnak ki a szeméből, és megpróbálja elfojtani a sírást. József ugyanolyan meghatott, mint a felesége, titkon elmorzsol egy könnycseppet a szemében, majd örömtől sugározva mindketten Patrikra néznek - írja riportjában német kollégánk, Ulrich Friske, aki olvasóink adományát kézbesítette az ajkai családnak. 

Mint arról lapunkban többször is  beszámoltunk,  Hacher Patrik hathetes volt, amikor probléma merült fel a májával. Megműtötték és a későbbi rendszeres ellenőrzések is azt jelezték, nincs vele gond. Egy éve azonban rosszul lett, s az élete múlt az akkori beavatkozáson. Aztán kiderült a legrosszabb: májátültetés nélkül nem maradhat életben a kisfiú.

Idén áprilisban Németországban műtötték: a donor szerepét először az édesapja vállalta, de kiderült, Józsi májából nem tudnak kivenni, sőt az édesanya, Erika szerve sem alkalmas. A nagynéni, Réka azonban szerencsére jó donornak bizonyult, így ő segített beteg unokaöccsén. Ősszel azonban ismét jelentősen romlott Patrik állapota, ezért a család újra felkerekedett a németországi kórházba.

Október 23. - ez az a nap, amikor a Hacher család Kielbe érkezett. Patrik állapota ekkor már minden nap rosszabb volt: élet és halál között lebegett. Egy kifogástalanul működő máj nélkül nem tud tovább élni.

Ekkor Patrik számára kisebb csoda, egy német család számára viszont hatalmas tragédia történt: egy gyermek meghalt, de a szülei megengedték a szervkivételt, visszaadva ezzel az életet a magyar kisfiúnak.  Innen aztán már minden gyorsan történt.

November 13. este. Az orvosok és az ápolószemélyzet egy kis adventi ünneplésre gyűlt össze a kieli egyetemi klinikán, amikor jött a hír: egy gyermek meghalt. Ez volt az egyetlen esély, hogy Patrik egy új szervet kapjon. Az orvosok mérlegelték, hogy a kisfiút reggel rögtön megműtik, de Martin  Burdelski professzor azt mondta: a legjobb, ha rögtön megcsináljuk. A transzplantációknál ugyanis nagyon fontos, hogy a szervet minél előbb átültessék, így nagyobbak az esélyek, hogy a műtét sikeres legyen. A professzor tehát egy hosszú munkanap után egész éjszaka operált, hogy a kis Patrik életét megmentse - idézte a német lap dr. Soos Lászlót, a nyugdíjas nőgyógyászt, aki a tolmács szerepét töltötte be. A beavatkozás éjjel három órakor kezdődött, s Patrikot reggel tíz órakor tolták át az intenzív osztályra.

- Patrik sokkal jobban van. Voltak problémák, de kézben tartjuk azokat - fűzte hozzá már Burdelski professzor, aki 1978. óta nagyjából 800 transzplantációt hajtott végre gyerekeken. Véleménye szerint Patrik kezelése nem volt egyszerű, igazán problematikus eset volt, rossz állapotba került hozzájuk, s a transzplantáció nélkül vajmi kevés esélye lett volna  a túlélésre.

Erika és József most boldog. Kisfiúk napról napra jobban van, rövidke séta erejéig már a kórházat is elhagyhatja. A szülők immáron második alkalommal a McDonald gyermeksegélyezési alapítvány házában laknak. A tizenegy apartmannal rendelkező házban a klinikán kezelt kisgyermekek hozzátartozói élnek. Antje Schaller, a házat vezető gyermek ápoló nővér elmondta: ez egyben egy önsegélyező csoport is. Hisz a szülők ilyenkor látják: nincsenek egyedül a problémáikkal.

Világszerte 370 ilyen otthon létezik, közülük kettő Magyarországon, adományok és a Mc Donald's    finanszírozza. A szülőknek mindössze napi húsz eurót kell fizetniük (nagyjából 5400 forint). Patrik szüleinek viszont ez is nagyon nagy teher, az ajkai kis lakást hitelt terheli, az édesanya nem tud dolgozni, Józsinak ugyan van munkahelye, ahol ráadásul megértőek és visszavárják őt, a táppénz azonban nem egyenlő a fizetéssel. 

Lapunk november elején tette közzé a felhívást, mely szerint a Napló 300 ezer forinttal segíti a kisfiú gyógyulását. Olvasóinknak köszönhetően összesen 1,5 millió forintnál is több gyűlt össze a Patrik gyógyulása érdekében életre hívott számlán, s ezzel hatalmas kövek gurultak le Erika és József szívéről is.

- Nem hiszem el, hogy ilyen van - suttogott Erika könnyektől elfúló hangon, amikor a szimbolikus csekket átvette német kollégánktól, aki szerint igazán jó volt látni, amint az  önhibájukon kívül bajba került emberek élete újra perspektívába kerül.

A karácsonyt Kielben ünnepli a család, még Réka, a nagynéni is eljön látogatóba. Végre nincsenek problémáik, a német orvosok megmentették a gyermek életét, a Napló olvasói pedig  az anyagi terheket vették le Hacherék válláról.

Egy rémálomnak induló mese, amelyik szerencsére boldog véget ért...

Az utóbbi néhány hétben hol sírtunk Rékával, Patrik nagynénjével, hol meg nevettünk. Borzasztó hosszú volt a várakozás a donormájra, és aztán a tehetetlenség, amikor Patrik állapota nem akart javulni. Boldogok voltunk, amikor  láttuk, hány  embert megmozgatott a kisfiú sorsa. Hogy mennyien adakoztak, csíptek le a konyhapénzből, dobtak a dobozba akár csak pár darab öt forintost. 

A legfontosabb azonban, hogy Patrik végre jól van, minden jel arra utal, hogy mielőbb meggyógyul és hazatérhet szüleivel, akik ezúton is nagyon köszönik mindenki önzetlenségét.  

Tóth B. Zsuzsa

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!