Hírek

2013.01.14. 07:26

Oldalára fordult busz, balesetek és hóhelyzet Veszprém megyében

Akadozik a forgalom Veszprém megye alsóbbrendű útjain, különösen a Bakony magasabban fekvő területein. Másodfokú riasztás van érvényben a rendkívüli időjárás miatt.

Barták Péter

Veszprém kisebb utcáin az ott lakók maguk próbálják járhatóvá tenni az utat, kevés sikerrel

08:21 Az éjszakai havazás 20-30 cm havat hozott, amiből a szél 50-60 cm-es hóakadályokat épített. A megye 28 hótoló munkagépe folyamatosan, megállás nélkül dolgozik, de még a főutak megtisztításához sem elegendő ilyen körülmények között ez a mennyiség. A megyeszékhelyen a reggeli órákban kaotikus volt a helyzet, még a helyijárat-útvonalak sem mindenhol voltak személygépkocsival járhatóak. A mellékutakra el sem jutottak még a hótolók, az utcák lakói maguk próbálták járhatóvá tenni a kisebb utcákat, kevés sikerrel. Sokan gyalog indultak el munkahelyükre vagy gyermekeikkel az óvodákba,, iskolákba. Pillanatnyilag is esik a hó, de már inkább jeges hódara hullik, ami még nehezebbé teszi a síkosság-mentesítést. A hőmérséklet -2-5 C fok, így nem sok remény van az olvadásra.

A 73107-es jelű hidegkúti bekötő út járhatatlanná vált az intenzív havazás miatt és a település sem megközelíthető. A Magyar Közút mindent megtesz a település felszabadítása érdekében.

Fotó: Penovác Károly

Délre megtisztítják az alsóbb rendű utakat is

Ajka és környéke 10-15 centis hó alatt van, a közútkezelő munkagépei egész éjjel dolgoztak, így a főbb utak mindegyike járható, de havasak, síkosak. Nincs megközelíthetetlen település. Ajkán esik az eső, egyelőre ez még nem okoz fennakadást, elakadt jármű sincs az utakon. A közútkezelő igéri, hogy délre az alacsonyabb rendű utakat is megtisztítják a hótól.

Hegymagason reggel az árokba csúszott egyik kerekével egy menetrend szerinti Volán autóbusz. A polgármestertől, Sallee Barbarától megtudtuk, hogy a buszt a helyi lakosok lapátolták ki a hóból, sérülés nem történt. A polgármester asszony szerint a közút mellett levő árok régóta javításra vár, annak rossz állapota is közrejátszhatott a busz megcsúszásában. A település vezetése a közútkezelőtől vár megoldást.

09:07 Megcsúszott gépkocsik

Tapolcán és környékén mindenhol járhatóak az utak - tudtuk meg a közútkezelő tapolcai üzemmérnöksége vezetőjétől. Czigler László úgy nyilatkozott lapunknak, hogy az éjszaka húsz centis hó esett a térségben, de nincsenek hóakadályok. Néhány gépkocsi árokba csúszott, de személyi sérülés nem történt. Badacsonytördemic és Nemesgulács között, a 84-es fűúton, valamint Nyirád közelében csúszott meg gépkocsi. Átfúvásokra Pula és Tótvázsony, Zánka és Nagyvázsony, Gyulakeszi és Nemesgulács, Révfülöp és Köveskál között, valamint a Káli-medencében kell számítani.

10:24 Nincs elzárt település – Munkában a katasztrófavédelem

Minden település megközelíthető a megyében, a katasztrófavédelem a tűzoltóknak döntően a havas úton árokba csúszott teherautókat, személyautókat kellett menteniük az elmúlt órákban.

- Éjfél óta összesen 26 alkalommal kellett segítséget nyújtanunk, mivel a forgalmat akadályozta egy-egy árokba csúszott vagy az úton keresztbe fordult jármű. Szerencsére személyi sérüléssel járó baleset eddig nem történt - mondta el lapunk kérdésére Bakos György tűzoltó őrnagy. A megyei katasztrófavédelmi szóvivő hozzátette, a hó miatt elzárt település jelenleg nincs a megyében, a reggeli órákban csupán Hidegkút községet nem tudta megközelíteni a menetrend szerint érkező buszjárat. A megyei közútkezelő munkatársai már megtisztították az utat, így megindult a forgalom az érintett szakaszon.

- Folyamatos kapcsolatban vagyunk a rendvédelmi társszervekkel és a közútkezelővel, hogy minden felmerülő problémára azonnal tudjunk reagálni. A feladatokat eddig maximálisan el tudta látni a szolgálatban lévő állomány, plusz munkatársak mozgósítására nem volt szükség a katasztrófavédelemnél. Ha azonban úgy alakul az időjárás, természetesen megvannak a kész tervek a fokozottabb készenlétre és a megerősített ügyeleti szolgálatra - jegyezte meg Bakos György.

10:52 Csaknem mindenhova eljutott a Napló

Veszprém megyében ma hajnalban a túraautók a Napló terjesztési útvonalain szinte valamennyi településre el tudták vinni az újságot. Ahol a legkritikusabb pillanatnyilag is a helyzet, Balatonfőkajár, Csajág, Küngös, Vöröstó, Barnag és Révfülöp környéke. Ezeken a településeken csak holnap tudják kézbesíteni a Naplót, miután – remélhetőleg – be lehet majd jutni a településre. Ezenkívül voltak olyan települések, ahova megérkezett ugyan a Napló, ki is vitték, ahova tudták, de volt néhány olyan utca, ahova nem lehetett reggel bemenni. Ezekre a helyekre napközben kézbesítik majd az újságot.

11:55 Ismét járható a bekötőút a Veszprém megyei Hidegkúton, így a település megközelíthető - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője hétfőn.

Fotók: Szijártó János

12:38 Tapolcán a déli órákban nulla Celsius fok fölött hőmérsékletnél szinte minden útszakaszon olvadni kezdett a hó. Az utak járhatóvá tételéhez a többnyire eső formájában megnyilvánuló csapadék is hozzájárult, és természetesen a munkagépek, hómunkások hajnal óta folyamatosan végzett munkája. Hatalmas mennyiségű hó esett le reggelig, de ez a közlekedésben eddig nem okozott problémát Tapolcán.

12:38 A leesett nagy mennyiségű hó ellenére megyénk minden útja járható. A közútkezelő 40 hóeltakarítóval megfeszítve dolgozik.
A havazás vasárnap dél körül kezdődött Veszprém megyében, majd egyre intenzívebbé vált a megye egész területén. Nem egészen 24 óra alatt húsz centi hóréteg borította a megyét. Ennek következtében a közlekedés a nap folyamán jelentősen lelassult, kaptuk a tájékoztatást a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Veszprém megyei ügyeletén. 

Szerencsére az időjárási körülmények változásai nem hoztak magukkal súlyos közúti baleseteket. Vasárnap este Eplény térségében történt egy kisebb baleset. Hétfőn délelőtt a 8-as főúton Városlőd térségében két kamion akadt el, Pula határában ugyancsak kamion csúszott meg, de nagy torlódást nem okoztak. Az is tapasztalható, hogy a nagy hó ráijesztett a közlekedőkre, a szokásosnál kevesebben ültek be a járműveikbe. 

A közútkezelő 40 hóeltakarító géppel járja a megye útjait. A munka során együttműködnek a katasztrófavédelemmel és a rendőrséggel. Megyénk útjai járhatóak, egyedül Hidegkút közelíthető meg nehezebben, de itt is dolgoznak.

A meteorológiai szolgálat hétfő délutánra, illetve keddre felmelegedést és esőt prognosztizál, ami könnyebbséget jelent a közlekedőknek.
Az egész napos havazás a vasúti közlekedésben is okozott nehézségeket, a megyét átszelő kötöttpályás járatok 20-30 perces késéssel közlekedtek. A késés hétfő délre 5-10 percre csökkent, várható, hogy estére meg is szűnik a csúszás.

A forgalom lelassulása az autóbuszos közlekedésben is éreztette hatását, a helyi-, és a helyközi járatok esetében a reggeli üzemkezdéskor fennakadások, csúszások, késések  voltak, nyilatkozta lapunknak Szöllősi József, a Balaton Volán személyforgalmi üzletág vezetője. Ezek a problémák 10 órára nagyjából megoldódtak, szép lassan helyreállt a rend a buszközlekedésben is.

12:40 Sem Zirc városban, sem a járás területén nem okozott fennakadást a hirtelen leesett hó, a helyközi és a helyi járati buszok is közlekedtek, csupán néhány perces késések fordultak elő  tudtuk meg a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság Zirc járási megbízottjától. Veinperl Zsuzsanna elmondta, a településeken átvezető utakat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. takarítja, a többit a polgármesteri hivatalok, illetve az általuk megbízott vállalkozók.Cseszneken "nincs hóhelyzet" - közölte érdeklődésünkre Trieblné Stanka Renáta polgármester. A Bakony közepén, a hegyek között fekvő községben megszokták a telet, felkészültek rá. Noha nem az ő feladatuk lenne, de takarítják a Cseszneken átvezető közutat is. A szomszédos Bakonyszentkirállyal közösen bíztak meg egy vállalkozót, aki gépeivel a hóesés kezdete óta járja és takarítja az utcákat.  Kisebb-nagyobb problémát a hófuvások okoznak, de fennakadás továbbra sincs. A 82-es úton mind Veszprémbe, mind Győrbe el tudnak jutni.

12:42 A mellékutcákban egymást segítik az autósok

A hétfőn reggelre leesett több mint 20 centiméteres hó átmeneti fennakadásokat okozott a megyeszékhely Újtelep városrészén. A Közüzemi Zrt. csak a helyi járatok útvonalait tudta takarítani (Petőfi út, Akácfa út), ezért a mellékutcák gyakorlatilag járhatatlanok voltak a délelőtt folyamán. Mivel az élet ilyen időjárási viszonyok között is zajlik, a lakosok reggel kihajtottak járműveikkel, de többen elakadtak a magas hóban. Az autósok kitolták, kiásták egymást, így szépen, lassan egy nyomban letaposták a havat, járhatóvá téve az utcákat. Az ingatlantulajdonosok a házuk előtti járdaszakaszt általában letakarították, csupán a nagy hótömeg elhelyezése okoz gondot.

12:55 Csetényben is úrrá lettek a problémákon - mondta el Albert Mihály polgármester. Az utakat itt is vállalkozó takarította le, de a közintézmények és lakatlan ingatlanok járdaszakaszait az önkormányzat. A feladatot részben az állandóan foglalkoztatott két-három közmunkás oldotta meg, másrészt hat-hét alkalmi munkást is felvett az önkormányzat, így a délelőtt folyamán mindenütt eltakarították a havat. Albert Mihály a Magyar Közút Kht. munkájával is elégedett volt, a Zirc-Mór útszakasz végig járható volt.

13:17 Ajka és Tapolca környékén reggel óta sokat javultak az útviszonyok. A főbb utak már jól járhatóak, a mellékutak latyakosak, havasak, csúszósak a folyamatosan hulló esőtől, hótól. A közútkezelő munkagépei folyamatosan dolgoznak. Reggel óta újabb autó csúszott az árokba Nyirádnál, de személyi sérülés nem történt.

Oldalára fordult a busz Farkasgyepűnél

Farkasgyepű - Oldalára fordult egy menetrend szerint közlekedő busz kora délután a település előtt a 83-as főút 2. és 3. km szelvényében. A sérülteket ellátták, a műszaki mentés idejére 13 óra 58 perctől teljes útzár volt érvényben, amit délután fél 6-kor feloldottak.

 

 

Fotók: Penovác Károly

A kistelepülés előtti erdős részen, Pápáról Veszprém irányába haladt a buszjárat, amikor nem sokkal fél egy előtt megcsúszott és a menetiránnyal szemben az oldalára borult. A 15 utas közül hárman könnyebben sérültek, míg egy utast végtagtöréssel szállítottak a mentők az ajkai kórházba. A busztársaság mentesítő járatot indított. A helyszínen a mentés idején félpályás útlezárás van érvényben, az ajkai és a veszprémi hivatásos tűzoltók mellett a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat dolgozik a területen, tájékoztatta lapunkat Bakos György tűzoltó őrnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A baleset egy Pápa – Veszprém között menetrendszerűen közlekedő, Balaton Volán által üzemeltetett járattal történt. Az autóbusz Pápáról indult, s a 83-as főúton haladt, amikor Városlőd térségében, a 8-as főúti csatlakozástól körülbelül kettő kilométerre lecsúszott az útról. 

Miután értesült a balesetről, azonnal a helyszínre sietett Szöllősi József, a Balaton Volán személyforgalmi üzletágának vezetője. A jármű műszaki állapota megfelelt a követelményeknek, a főúton téli útviszonyok voltak. A busz a kanyarban megcsúszott, s letért az útról, s a domboldalban landolt. A baleset pontos körülményeinek a kivizsgálása megkezdődött.

 


Lapunknak elmondta, a járműben egy súlyosnak minősített (a hátát fájlalta), és három könnyű sérült volt. Ha azt nézzük, hogy a kocsi az oldalára dőlve fekszik, szerencsésnek mondható a sérültek alacsony száma. A jármű több ablaka kitört, rongálódott a karosszéria is, de azt csak a műhelyben tudják ténylegesen megállapítani, milyen mértékű káruk keletkezett.

 

 



A Volán pótló buszt küldött a helyszínre, de mire odaértek, már nagyon sok hozzátartozó is megjelent a helyszínen, az utasok egy részét ők szállították el. 

A Balaton Volánnál ez elmúlt tíz évben nem volt példa havas balesetre. Megyénkben 2012. február 15-én történt hasonló eset, ekkor a Bakony Volán járata – ugyancsak a 83-as főúton – csúszott meg, s dőlt az oldalára. Abban a balesetben 13-an sérültek meg, egy személy lábfejét amputálni kellett.

 

19:54: Jól vannak a buszbaleset sérültjei

Jól vannak a bakonyi buszbaleset sérültjei, csak egyiküket kell kórházban megfigyelni - mondta az ajkai Magyar Imre kórház ügyeletes orvosa hétfőn az MTI érdeklődésére. Gaál Péter tájékoztatása szerint a kórházba szállított három sérült közül egyet megfigyelésre bent tartottak, kettőt hazaengedtek. A mentőszolgálat korábbi közlése szerint a Farkasgyepű közelében árokba fordult, menetrend szerint közlekedő buszban egy ember súlyosan, három pedig könnyebben sérült meg. Egy könnyű sérültet a mentők a helyszínen elláttak, a többit az ajkai kórházba szállították. Gaál Péter elmondta: az ajkai kórházban az alaposabb vizsgálatok során kiderült, hogy a súlyos sérültnek tekintett ember sérülései mégsem annyira komolyak, mint azt a helyszínen feltételezték.

 

 

 

 

 

 

Fotók: Gáspár Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!