Hírek

2014.01.05. 12:35

Leghamarabb márciusban indulhat a tájház felújítása

Veszprém – A november végén leégett Bakonyi Ház helyreállítási költségét 32 millió forintra becsüli az önkormányzat, a felújításhoz támogatást igényeltek a Belügyminisztérium vis maior keretéből.

Marton Attila

Schmidt István, a veszprémi önkormányzat városfejlesztési irodavezetője elmondta, a tűzeset után beadták a Belügyminisztériumnak a káreseményre vonatkozó támogatási igényüket, január közepéig pedig benyújtják a pályázatot is. A vis maior keretből a kár hetven százalékát téríthetik majd meg maximálisan (ez 22,4 millió forint), igaz, a támogatást utólag finanszírozza majd a minisztérium. A tájházra kötöttek biztosítást, kérdésünkre, a biztosítótól mekkora összegre számíthatnak, az irodavezető elmondta, becslése szerint maximum 10-15 millió forintra. A biztosítótól várhatóan a napokban érkezik meg a hivatalos eredmény, amit csatolnak a pályázathoz is. A biztosító által megtérített összeg és a vis maior keretből kapott támogatás mellett a hiányzó összeget az önkormányzat saját forrásból egészíti majd ki, tette hozzá Schmidt István, aki szerint február végére tisztázódhatnak a részletek, a Bakonyi Ház felújítása pedig márciusban kezdődhet.

Az épület november 30-án éjszaka égett le, öt és fél éven belül másodszor. Limbacher Gábor, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója közölte, bevizsgálták az épület füstjelző rendszerét, amely működőképes volt, vagyis a tűz nem belül keletkezett. A tűzben megsemmisült a tájház tetőszerkezete, valamint mindkét helyiségben jelentős kár keletkezett a padlóban, emellett le kellett bontani a cserépkályhát is. A tűzeset óta alátámasztották a gerendákat, valamint ideiglenes tetőt kapott az épület. Az igazgató elmondta, továbbra is tervezik – pályázati forrásból – a tetőtér beépítését, de ez a felújítástól független szándékuk. Annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg újra a szerencsétlenség, a tervek szerint lekerítik majd a tájház mögötti területet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!