Hírek

2012.08.30. 15:32

Marad önkormányzati az ajkai szakiskola

Veszprém, Ajka - Hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszék jogerős, csütörtökön meghozott ítéletével az ajkai képviselő-testületnek azon döntését, amivel átadták az Ajkai Szakképző Iskola és Kollégium fenntartását a Hit Gyülekezetének, így az intézmény továbbra is önkormányzati fenntartású marad.

Halmos György

A bíróság szerint a képviselő-testületnek május 31-ig nemcsak a fenntartás átadásáról, hanem az iskola megszüntetéséről is döntenie kellett volna. A törvényszék elfogadta a felperes, a kormányhivatal azon érvelését, miszerint a testület jogszabálysértően járt el, mert a fenntartás átadása mellett a megszüntetésről nem döntött május 31-ei ülésén, csak a jogvesztő határidő után, június 12-én.

A kormányhivatal felperesként többek között azt kérte a bíróságtól: állapítsa meg, hogy jogsértő volt a testület döntése, ugyanis költségvetési szervet, jelen esetben az iskola fenntartását csak akkor lehet átadni, ha azt megszüntetik, ezt jelezni kell az államháztartási hivatal felé, mert kikerül a költségvetés hatálya alól. Továbbá azt kérte, állapítsák meg, hogy az átadást megelőző eljárás során az érintettek nem kaptak teljes körű felvilágosítást.

Dr. Hadnagyné dr. Göllén Mária bíró az ítélet ismertetésekor elmondta: vizsgálták, hogy az iskola nemcsak oktatási-nevelési, hanem költségvetési intézmény is. Az államháztartási törvény rendelkezik a költségvetési szerv irányítási jogáról, ide tartozik az intézmény átalakítása, megszüntetése. A jogszabály szerint a fenntartónak a megszüntetésről rendelkezni kell, ha a fenntartói jog kikerül az államháztartási rendszerből, ebben az esetben helytálló a kormányhivatal álláspontja, miszerint a megszüntetésről is dönteni kellett volna. A bíróság ugyanakkor elfogadta az alperes, az önkormányzat érvelését, miszerint a véleményezési eljárás nem volt jogsértő.

– Lehetőségeihez képest az önkormányzat mindent megtett annak érdekében, hogy az érintettek véleményét beszerezze – hangzott el.

Az ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye, ugyanakkor a Kúriánál felülvizsgálati eljárást lehet kezdeményezni. Ezzel kapcsolatban dr. Jáger László ajkai jegyző azt nyilatkozta a Napló érdeklődésére, hogy később döntenek erről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!