Hírek

2006.03.24. 15:41

Megjelent a madárinfluenza H5N1-es vírusaltípusa Jordániában is

Ammán (MTI/AFP/AP) - Megjelent a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 jelû vírusaltípusa Jordániában is: a fertõzésben elpusztult három pulyka egy magángazdaságban az arab ország északi részén - közölte pénteken Szaíd Darvazan egészségügyi miniszter.

Mórocz Zsolt

A miniszter a már elvégzett laboratóriumi tesztek eredménye alapján jelentette be biztonsággal a vírus megjelenését Adzslún város környékén. A szóban forgó állatokkal kapcsolatba került embereken elvégzett vizsgálat eredménye viszont negatív lett.
Izraeli tesztek már korábban megerõsítették, hogy a nagy megbetegítõképességû H5N1 megjelent Izraelben, majd a palesztin területeken is. Az ammáni hatóságok egy hetes határidõt adtak a Jordán-folyó völgyében élõ lakosoknak arra, hogy fogyasztás céljára levágják baromfijukat, különben utána a betegségveszély miatti kényszervágás fenyegeti állataikat.
Jordánia korábban már megtiltotta a madarak importját, vásárolt 60 ezer adag madárinfluenza elleni humán gyógyszert, és elkülönített hétmillió eurónak megfelelõ összeget egy esetleges járványkitörés megfékezésére. Az összeg nagy részét védõoltásra és a baromfitartók kártalanítására költenék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!