Hírek

2015.04.12. 04:45

Maximum ötmillió forintot fordítható kampányra egyéni jelöltenként

Veszprém - 2013 decemberétől szigorodtak a kampányfinanszírozás szabályai. Az Nemzetgazdasági Minisztérium rendeletet adott ki, amely szerint az egyéni képviselőjelöltek kampányát egymillió forinttal támogatja az állam.

Szám Dorottya

Az egyéni jelöltek legfeljebb ötmillió forintot fordíthatnak a kampányra. A jelölteknek az államkincstár egy kártyát ad a kampányköltségeik fedezetére, amelyről készpénzt nem vehetnek fel, és csak számla ellenében juthatnak hozzá a pénzhez. A kiadásokkal az eredmény jogerőre emelkedése után 15 napon belül el kell számolniuk, ezt a kincstár ellenőrzi. Aki nem, vagy nem megfelelően nem számol el, az a felvett támogatás legfeljebb kétszeresét köteles visszafizetni. Annak a jelöltnek, aki nem kapta meg a szavazatok legalább két százalékát, vissza kell fizetnie a felvett állami támogatást. Akkor is vissza kell fizetniük a támogatást, ha visszalépnek vagy más okból nem indulnak a választáson – áll az NGM miniszteri rendeletében.

A 2014-es áprilisi választást megyénk hármas számú választókerületében a szavazatok 43 százalékának megszerzésével Lasztovicza Jenő, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte meg. Őt követte 27 százalékkel Horváth József, az MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP összefogás jelöltje és 23 százalékkal a jobbikos Dobó Zoltán. Rajtuk kívül a kampányfinanszírozás szempontjából lényeges két százalékos küszöböt egyedül Guzslován Gábornak, az LMP jelöltjének sikerült átlépnie. Ő megközelítőleg a szavazatok három százalékát szerezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!