Hírek

2013.11.05. 19:15

Tehermentessé váló önkormányzatok

A kormány február 28-ig minden magyar település hátramaradt adósságát átvállalja. Megyénk városainak vezetői örömmel fogadták a hírt.

Munkatársainktól

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár jelentette be, hogy a kormány mintegy 420 milliárd forint értékben vállalja át a települések hátramaradt adósságát. A kormány azt várja el tőlük, hogy az átvállalt hitelekért cserébe szervezőként kapcsolódjanak be a helyi gazdaság élénkítésébe. Az önkormányzatoknak gazdaságfejlesztési és növekedési tervet kell készíteniük.

Örömmel fogadtuk a hírt, mondta Porga Gyula, Veszprém polgármestere. Hozzátette, az adósság 70 százalékát korábban átvállalta az állam, a fennmaradó 30 százalékot – kétmilliárd forint alatti összeg – kell most átvállalni.

A megyeszékhelynek összesen hétmilliárd forint adóssága volt, ötmilliárd forintot a korábbi konszolidáció rendezett. Veszprém nem tartozott a nagyon eladósodott önkormányzatok közé (Fotó: Penovác Károly)

Veszprém nem tartozott a nagyon eladósodott önkormányzatok közé, összesen hétmilliárd forint adóssága volt a városnak, ötmilliárd forintot a korábbi konszolidáció rendezett.

– Nem ismerjük részletesen a szabályokat, azt, hogy ez milyen hitelre vonatkozik. Az adósságátvállalás azt jelenti, hogy az éves költségvetés tőke-, illetve kamatterhe nem fogja terhelni a 2014-es költségvetést. A mozgástere lesz nagyobb az önkormányzatnak, a gondolkodási, döntési szabadságunkat növeli – mondta Porga Gyula.

A hétezer lakosú Zirc adósságának körülbelül a felét vállalta át első körben az állam, a fennmaradó adósságterhük így is évi húszmilliós kiadást jelent – mondta el lapunknak Ottó Péter polgármester. Hivatalos értesítést még nem kaptak. Ha ez a pénz náluk marad, erősíti a helyi gazdaságot – húzta alá a városvezető.

Balatonfűzfőnek, mint ötezer alatti lélekszámú településnek, már az első lépcsőben rendezték az adósságállományát, így a várost a mostani bejelentés nem érinti – tudtuk meg Marton Béla polgármestertől. Megmaradt viszont az a 91 millió forint különbözetük, ami azért keletkezett, mert a Nemzetgazdasági Minisztériumtól először a 2012. december 12-én fennálló adósságuk elengedéséről kaptak értesítést, majd végül a 2013. április 25-én fennálló tartozásuk alapján konszolidálták a települést.

Tapolca esetében mintegy 540 millió forint elengedését jelenti a kormány minap bejelentett adósságátvállalása. Császár László polgármester kifejtette, a városnak 440 milliós a kötvényből származó adóssága, az egyéb hitelekből még 100 milliós nagyságrenddel lehet számolni.

- A feltételeket még nem tudjuk, pénteken lesz erről tájékoztató Veszprémben. Ha a maradék kötelezettséget átvállalja az állam, az itt maradó pénz gazdaságélénkítést jelentene Tapolca esetében is – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!