Hírek

2013.11.06. 16:25

Nagy könnyebbséget jelent az adósságátvállalás

Amint arról korábban már olvashattak, a kormány február 28-ig minden magyar település hátramaradt adósságát átvállalja.

Munkatársainktól

Előző cikkünkben Veszprém, Zirc, Balatonfűzfő és Tapolca városvezetőinek véleményét közöltük arról, hogyan érinti őket az intézkedés, most Pápa, Várpalota és Ajka helyzetéről olvashatnak.

Pápa városának hitelállományát az uniós fejlesztések önerejének biztosításához felvett hitelek és kötvények jelentik, a városnak működési hitele nincs, folyószámla-hitelkeretét pedig biztonsági tartalékként kezeli, azon nincs tartozás – tájékoztatta lapunkat dr. Áldozó Tamás polgármester.

Mint mondta, a hitelállomány összege az első konszolidációt követően – amely az adósság 60 százalékának állami átvállalását jelentette – jelenleg 1,7 milliárd forint, vagyis ettől a tehertől szabadulhat meg most az önkormányzat.

A pápai városvezető kiemelte, bár az adósságkonszolidáció részleteit még nem ismerik, a hitelek átvállalása nagy könnyebbséget jelent a következő évi költségvetés tervezésekor, hiszen a jövő évre vonatkozó hitel- és kamattörlesztés összege 100 millió forint lenne. Ezzel a konszolidációval a most véget érő európai uniós ciklus során elnyert fejlesztési források önrészét váltja ki az állam, hiszen a hiteleket erre a célra vették fel és nem a város működésének biztosítására. Pápa polgármestere egyúttal emlékeztetett, a rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy bármelyik kormány az önkormányzati hitelállományból bármennyit is átvállalt volna.

Pápán fejlesztésre vették fel a hiteleket, ami látszik is a város szépülésén, fejlődésén. A hitelállomány összege az első konszolidációt követően jelenleg 1,7 milliárd forint, ettől szabadulhatnak meg most (Fotó: Penovác Károly)

Jelenlegi árfolyamon számolva Várpalota 477 millió forint tartozástól szabadulhat meg. Az összeg a Mátyás-kötvény még megmaradt részéből, illetve folyószámlahitelből jön össze, mondta el lapunk kérdésére Talabér Márta polgármester.

– Nagy segítség ez a városnak, ugyanakkor az sem mindegy, hogy jövőre milyen forrásokból gazdálkodhatunk. Tény, hogy sokkal könnyebb hitel nélkül létezni, ám korántsem bővül annyival a mozgásterünk, mint sokan gondolják. Az a könnyed helyzet, ami korábban fennállt, hogy a hiteleknek köszönhetően minden település jóval tovább nyújtózkodhatott, mint a takarója ért, már megszűnt. Az új helyzet pedig újfajta gondolkodást követel meg mindenkitől – hangsúlyozta Várpalota polgármestere.

Schwartz Béla, Ajka polgármestere elmondta, hogy a városnak közel 2,7 milliárdos adóssága van a folyószámlahitellel együtt.

– Jót tenne, ha ezt eltörölnék, éves szinten 300 millió forintot jelentene kamat- és tőkekiadásokban. Egyébként ennyit költöttünk is munkahelyteremtésre, A nagyvállalatok pedig félmilliárdos adóval tartoznak nekünk. A kormány felé 500 milliós hitelkérelmet terjesztünk fejlesztési célokra, akkor is, ha az adósságot eltörlik – mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!