Hírek

2013.10.01. 16:42

Szolidárisak az elbocsátott szakszervezeti vezetővel Pápán

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) megyénkben működő ágazati képviselői tartottak sajtótájékoztatón kedden délután a Pápai Hús 1913 Kft üzeme előtt. Sokan gyűltek össze, hogy együttérzésükről biztosítsák a pénteken elbocsátott Harkai Attila szakszervezeti vezetőt.

Nagy Imre

- A rendezvényünk apropója a szolidaritás, a szó klasszikus értelmében. Sajnálattal fogadtuk a hírt pénteken, hogy egyik tisztségviselőnknek, Harkai Attilának, az üzemi tanács elnökének, felügyelőbizottsági tagnak, függetlenített szakszervezeti titkárnak, mondvacsinált indokokkal, azonnali hatállyal fölmondott a Pápai Hús 1813 Kft. vezetése. Mi, a területen működő ágazati szakszervezetek, szeretnénk kollégánkat szolidaritásunkról biztosítani, és elítéljük ezt a munkáltatói intézkedést, ami több ponton sérti az európai, nemzetközi egyezményeket. De sérti Magyarország alaptörvényét, és sérti a Munka Törvénykönyvét is. Egy többszörösen védettséget élvező személlyel szemben intézkedett – véleményünk szerint – jogsértően a munkáltató. Területünkön az elmúlt tíz évben nem fordult elő ilyen túlkapás. Szomorú, hogy itt kell állnunk egy önkormányzati tulajdonú cég előtt, ahol jogsértés történt. Követeljük, hogy a munkáltató azonnali hatállyal vonja vissza Harkai Attila felmondását - fogalmazott Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezeti Szövetség Nyugat-dunántúli régióvezetője, aki szerint a szakszervezet meg fogja tenni a szükséges jogi lépéseket az ügyben.

A szakszervezetek képviselői Pápán. Jobbra Pászli Tibor, középen Mürkl Mónika, mellette Molnár Ákos (Fotó: Nagy Imre)

- Követeljük ennek az ügynek a helyretételét. A demokratikus országokban ma ilyet nem lehet megtenni. Harkai Attila a közjót szolgálja, nem saját érdekét képviselte, hanem az itt dolgozó emberekét.  Tudjuk, hogy a magyar húsipar milyen gondokkal küzd, ezért nem hiszem, hogy a pápai céget ez az elbocsátás fogja megmenteni. Mi is követeljük, hogy Harkai Attilát helyezzék vissza eredeti pozíciójába. Mindent el fogunk követni országos és nemzetközi szinten, hogy itt a rend helyreálljon, és a munkáltató a hatékony munkával foglalkozzon a munkahelyek megmentése érdekében. Mi most a dolgozókért, és nem a gyár ellen vagyunk itt. Két dolgot kell megoldani. Egyszer azt az embert pozícióba kell helyezni, aki a dolgozókkal vállvetve küzd a cég fennmaradásáért, másrészt rendezni kell a személyi ügyeket. Utóbbit csak akkor lehet, ha itt helyreáll a rend - mondta el Pászli Tibor, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének alelnöke.

- Minden megyei ágazati szakszervezet képviselteti magát, kiállunk Attila mellett, és nem hagyjuk, hogy ilyen jogsértések előforduljanak - fogalmazott Mürkl Mónika, az MSZOSZ Veszprém megyei képviseltének vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!