Hírek

2015.03.23. 16:46

Többen is esélyesek: közvéleménykutatók előrejelzései a tapolcai választásról

Veszprém - Izgalmas választás elé nézünk megyénk 3-as számú választókerületében. A térség megosztott, a választás kimenetele pedig gyakorlatilag megjósolhatatlan - tudtuk meg Pulai András szociológustól.

Szám Dorottya

A Publicus Research közvéleménykutató intézet stratégiai igazgatója szerint sok múlik azon, hogy a hátralévő hetekben hogyan hajráznak a pártok.

- Ahogy azt más, korábbi kutatás is kimutatta, a Fidesz a legnépszerűbb párt (39 százalék), a Jobbik a második (37 százalék), és harmadik az MSZP (16). A pártpreferenciák azonban jelentősen elválnak a jelöltek támogatottságától. Az ajkai járásban toronymagasan vezet az MSZP jelöltje, a biztos pártválasztók 50 százaléka Pad Ferencre voksolna. A második helyre befutott Fidesz–KDNP-s Fenyvesi Zoltán csak a szocialisták támogatottságának felét érte el: Fenyvesi 26, a jobbikos Rig Lajos pedig 19 százalékot kapott. A tapolcai járásban a Jobbik tarol: itt Rig Lajos támogatottsága 51 százalék. Ebben a körzetben a fideszes jelöltre 29, az MSZP-DK-s jelöltre pedig 13 százalék mondta azt, hogy biztosan támogatni fogja voksával. A legkisebb, sümegi járásban a Fidesz vezet, de 16 százalékkal lemaradva követi a Jobbik. A Publicus mérése szerint a fideszes Fenyvesi Zoltán 47, a jobbikos Rig Lajos 31, az MSZP–DK-s Pad Ferenc pedig 16 százalékot kapott.

A Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többsége a veszprémi választás elvesztésével megszűnt, egy esetleges vereség még inkább konzerválná az ellenzék javára megváltozott erőviszonyokat.

- Ez azt jelenti, hogy a Fidesz-KDNP által kezdeményezett kétharmados törvények keresztülvitelének innentől politikai ára lesz – fogalmazott Pulai András.

Pulai András

A kutatóintézet alacsony részvételre számít, mivel a megkérdezetteknek csupán a fele mondta azt, hogy biztosan részt venne az április 12-i választáson. Mint minden közvélemény-kutatásnál, a részvételre vonatkozó előrejelzések pontossága ebben az esetben is alacsony.

Az előrejelzések egy 996 fő megkérdezésével végzett, kor, nem és iskolai végzettség tekintetében reprezentatív közvéleménykutatás eredményein alapulnak. A kutatás március 18. és 20. között készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!