Hírek

2013.04.07. 06:48

Továbbra sem apad a Marcal

Éjjel is közel kétszáz ember dolgozott a Marcal melletti gátakon. A folyón még nem indult meg az apadás - tájékoztatott a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

veol.hu

20:00 - Stagnál a Marcal Egyházaskesző, és Nemesgörzsöny körzetében. Most is több mint 200 önkéntes és hivatásos dolgozik a gátakon, és ez így is marad az éjszaka folyamán. Újabb hidat nyitottak meg ideiglenesen a személyautó forgalom előtt. A 8408-as úton Marcaltő és Rábaszentandrás közötti kis hídon a védekezés idején közlekedhetnek a személyautók. Így kis kerülővel el lehet jutni Marcaltőről Egyházaskeszőre.

17:30 - Több száz önkéntes a Marcalnál

Közel négyszáz önkéntes, a katasztrófavédelem, a NAV, a rendőrség, polgárőrök, közelebbről és távolabbról érkezettek állnak láncban vasárnap is a valamikori folyóparton épített töltésen. Egymásnak adják a homokzsákokat, amiket a hídon - főként asszonyok - töltenek. Helyszíni tudósítónk riportját itt olvashatja>>

16:00 - Továbbra sem apad a Marcal Egyházaskesző, és Nemesgörzsöny körzetében. A hosszan elnyúló ideiglenes gátnál jelenleg is 300 ember csatárláncban adja tovább, és rakja le a homokzsákokat. Tovább épül Nemesgörzsönynél a jászolgát is, amely megakadályozza, hogy tovább áradjon a folyó Marcaltő irányába.

Vasárnap 3 esetben érkezett káresetről jelzés a megyei katasztrófavédelem ügyeletére. Mind három esetben pinceszivattyúzásokat végeztek a tűzoltók.

11:00 - Délelőtt, a helyszínen folyó munkálatokat megtekintette Dr. Kontrát Károly a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, valamint Dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke.

Folyamatos bővülő létszámmal tovább folyik a védekezés a Marcal folyónál. A jelenleg 350 főből álló már többször említett védekezők, a mai napon is kint vannak a gátakon. Ellátásukról a környező falvak gondoskodnak, kiemelve Egyházaskesző, és Nemesgörzsöny segítő lakosságát.

A  8412-es utat Egyházaskeszőnél, és a 84123-as utat Várkeszőnél megnyitotta a forgalom előtt a Közútkezelő.

Várkesző , Rába-csárda melletti kis híd továbbra is nyitott a személyautó forgalom előtt.

Veszprém megyében jelenleg három útszakasz van lezárva árvízi védekezés miatt:
8406 számú út Nemesgörzsöny és Egyházaskesző között
8405 számú út Békás és Kemeneshőgyész között
84115 Marcaltő melletti szakasza.

Éjszakai összefoglaló

Az éjszaka folyamán nem történt változás a Marcal melletti gátakon. A folyón még nem indult meg az apadás. 200 ember dolgozott a helyszínen éjjel fél kettőig a gátak megerősítésén. Reggel 8 órakor újabb turnus önkéntes, rendőr, polgárőr, tűzoltó, katasztrófavédelmi munkatárs, és NAV munkatárs kezdi meg a munkát, addig amíg a vízügyi szakemberek közlése alapján nem indul meg a Marcal apadása.

A korábban említett szakaszokon kell védekezni: Marcaltő és Egyházaskesző között, Nemesgörzsöny és Egyházaskesző között, valamint Marcaltő alacsonyabban fekvő részein.Változás az útzárak esetében, hogy a  8412-es utat Egyházaskeszőnél, és a 84123-as utat Várkeszőnél megnyitotta a forgalom előtt a Közútkezelő.

Várkesző, Rába-csárda melletti kis híd továbbra is nyitott a személyautó forgalom előtt.

Veszprém megyében jelenleg három útszakasz van lezárva árvízi védekezés miatt:
8406 számú út Nemesgörzsöny és Egyházaskesző között
8405 számú út Békás és Kemeneshőgyész között
84115 Marcaltő melletti szakasza.

Az éjszaka folyamán nem érkezett riasztás a megyei ügyeletre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!