Kézilabda

2007.05.09. 02:28

Senkitől sem tart

Veszprém - Emlékeznek Gulliver meséjére? Az orvosra, aki véletlenül Lilliputba, az aprócska emberek földjére keveredett. Most filmen minden bizonnyal a legalkalmasabb főszereplő Marian Cozma, az MKB KC 211 centiméterre nőtt beállója lehetne.

Dallos Zsuzsa

Az MKB Veszprém KC tavaly a Bajnokok Ligája csoportkörében találkozott a román Dinamo Bukarest együttesével. A veszprémi vezetők ekkor vetettek szemet a magasra nyúlt beállósra, Marian Cozmára, aki a Március 15. úti sportcsarnokban összesen kilencszer vette be a hazaiak kapuját. Szerződést ajánlottak a fiatalembernek, aki azt el is fogadta, így szeptember óta az MKB Veszprémet erősíti.

Aki egyszer szembetalálkozik Marian Cozmával, annak rögvest az jut eszébe, hogy biztosan kosarazik.

- Valóban nagyon sokan először azt kérdezik, hogy kosár- vagy röplabdázom-e. Azonban itt Veszprémben ilyen nem fordult még elő. Ez egy kisváros, ahol az embernek néha az az érzése, hogy itt mindenki mindenkit ismer - kezdte Marian.

A 25 éves válogatott kézilabdázónak eleinte valóban szokatlan lehetett a veszpré-mi légkör, hiszen Bukarestből, a többmilliós román fővárosból költözött a királynék városába.

- Otthon a szüleimmel és két leánytestvéremmel éltem együtt, ezért a kezdeti idők nehezek voltak. Nincs barátnőm, facér vagyok, egyedül kellett tehát feltalálnom magam. Szerencsére azonban nem volt nehéz a beilleszkedés, a csapattársak is gyorsan befogadtak és hamar megszoktam az új környezetet.

Azt persze nem titkolta a beállós, néha unatkozik, de ilyenkor zenét hallgat vagy internetezik.

Az 51-es cipőt hordó Marian még az általános iskolában, 11 éves korában ismerkedett meg a sportággal.

- Édesapám is, édesanyám is kézilabdázott, ezért nem éreztem késztetést, hogy más sportot válasszak. A Dina- mo pedig örömmel látott soraiban.

Az egyszeres román bajnok és kupagyőztes Cozma jelenleg a bukaresti testnevelési egyetem harmadéves hallgatója. Igaz, csak vizsga-időszakban jár haza, azért jó tanulónak vallja magát, azt mondta, még egyik tantárgy sem okozott különösebb nehézséget neki.

Amikor arról faggattam, hogy tényleg létezik-e valamiféle román-magyar ellen-tét, azt válaszolta, mivel ő bukaresti, ahol jóval kevesebb magyar él, ezért ilyet nem tapasztalt. Ám szerinte azok az idők már elmúltak, s egyáltalán nincs feszültség a két nemzet között.

- Magyarország jóval civilizáltabb, mint Románia. Ausztriához vagy Németországhoz tudnám hasonlítani. Úgy látom, itt jobban élnek az emberek - osztotta meg benyomásait.

A magát mindenevőnek valló játékos tört magyarsággal közölte, a töltött káposzta a kedvenc magyar étele, s bár nem egy nagy szakács, néha még az is megesik, hogy otthon főzőcskézik.

Az a pletyka járt a városban, hogy Cozma azt állította, ha nem kézilabdázna, akkor minden bizonnyal pornó-sztárnak állna. De ezt a hírt cáfolta a fiatalember, aki annyit azért hozzátett, viccből valóban mondott ilyet, de szigorúan csak poénból.

Marianról még az is kiderült, nagy focirajongó, de meglepetésre nem a Dinamóért, hanem a másik bukaresti gárdáért, a Steauáért szorít.

- A válogatott mérkőzésekre is gyakran eljárunk édesapámmal. Itt is szívesen kimennék egy-egy jobb focimeccsre, de sajnos a városnak nincs első osztályú csapata.

Persze a hétvégén kezdődő döntőről is beszélt a beállós, aki a Magyar Kupa-finálé után inkább a Dunaferrel meccselne, majd hozzátette:

- Nem tartok senkitől, és abban is biztos vagyok, hogy miénk lesz az aranyérem.A román válogatott kézilabdázó nagy focirajongó, de nem a Dinamónak, a Steauának szorít.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!