Kézilabda

2009.02.16. 03:29

Ezúttal a győztesek sírtak - MKB Veszprém-Ademar León

Két góllal diadalmaskodott a hatalmas akaraterővel küzdő veszprémi csapat a spanyol Ademar León ellen vasárnap a kézilabda Bajnokok Ligájában.

Horváth Gábor

 

MKB-León 28:26 (14:13)

Veszprém Aréna, 5000 néző. Vezette: Kohout, Novak (csehek). MKB Veszprém KC: PERIC - GULYÁS, GÁL 2, LAPCEVIC, LUSNYIKOV, ILYÉS 1, IVÁNCSIK G. 4. Csere: EKLEMOVIC 9, VUJIN 5 (1), PEREZ 5, VILOVSKI 1, MARKOVIC 1. Edző: Mocsai Lajos. Ademar Leon: Alilovic - Krivoshlykov 2, Buntic 3, SARMIENTO 5, Castresana 1, Aguirrezabalaga 1, STRANOVSKY 6 (1). Cse- re: ALAMO (kapus), Carou, Chernov, BICANIC 5, Aguinagalde 3, Ortigosa. Edző: Jordi Ribera.

 

Kiállítások: 10, illetve 8 perc.

 

Hétméteresek: 2/1, ill. 1/1.

 

Talán még soha ennyien nem voltak kíváncsiak a veszprémi kézilabdacsapat mérkőzésére: az MKB egy héttel román légiósa, Marian Cozma meggyilkolása, valamint a szerb irányító Zarko Sesum és a horvát kapus Ivan Pesic súlyos megsebesítését követően a spanyol Ademar León együttesét fogadta a Bajnokok Ligájában. 

Az egész ország, sőt Európa jelentős része is erre, a tragédia által beárnyékolt rangadóra figyelt vasárnap délután. A veszprémi szurkolók, kézilabdabarátok és szimpatizánsok csendes gyászfelvonulást tartottak a 26 esztendősen elhunyt sportoló tiszteletére, az Óváros tértől a Veszprém Arénáig tartó menetben több ezren emlékeztek meg a kiváló beállósról. 

A sportcsarnokot zsúfolásig megtöltő drukkerek fekete egyenpólóban érkeztek a mérkőzésre, amit a meccs elkezdése után cseréltek le a megszokott mezekre és sálakra. Akiknek nem jutott már hely az arénában, azok óriáskivetítőn követhették figyelemmel a találkozó eseményeit.

 

A veszprémi játékosok az elhunyt sportoló arcképével díszített, Cozma feliratú trikókban léptek a küzdőtérre, Hector Castresana, a spanyol csapat kapitánya a kezdés előtt emlékplakettet nyújtott át Dejan Pericnek.

 

Nem sokkal később óriási robaj rázta meg a még soha ennyi embert be nem fogadó Veszprém Aréna falait: Peric védett nagyot, majd Vujin hétméteresből megszerezte a találkozó első gólját. 

A León kiegyenlített, de a hazaiak kezdeményeztek, Gál, majd Eklemovic találatával a 10. percben először vezetett kettővel az MKB (6:4). 

A magukat hatalmas elánnal csatába vető hazaiak néhány perccel később négyre növelték a különbséget, a spanyolok edzője, Jordi Ribera időt kért, de Perez löketével már ötgólos (13:8) Veszprém-vezetést mutatott az eredményjelző. 

A León külön őrzőt állított a fantasztikusan játszó Eklemovicra, amivel sikerült is némi zavart okozni a hazai sorokban.

 

Krivoshlykov három találatra hozta fel csapatát a 27. percben, majd nem sokkal később már csak eggyel vezettek a veszprémiek (13:12). A félidő véghajrájában Eklemovic szép góljára a másik irányító, Sarmiento válaszolt.

 

A második játékrészben nyitott védekezéssel állt fel a León, amelynek sikerült is kiegyenlítenie, sőt a 39. percben a szlovák Stranovsky révén a vezetést is átvették a spanyolok (17:18). 

A vendégegyüttes ekkor könnyebben törte föl a Veszprém védekezését, de az MKB nem hagyta leszakítani magát. Peric bemutatott néhány bravúrt, majd Perez percei következtek: Csárli három gól szórt zsinórban, majd Gál talált a kapuba egy hát mögötti dobással, és a 45. percben ismét a hazaiaké volt az előny (22:20). 

Közben egyre feszültebbé vált a hangulat a pályán, a bírók két spanyolt is kiállítottak, azonban nem sikerült véglegesen elhúznia a Veszprémnek (50. perc: 23:22). 

Néhány minutummal később Iváncsik Gergő két és Perez egy góljával négyre nőtt a különbség (26:22), de a León is mozgosította utolsó erőtartalékait (57. perc: 27:25). 

A közönség állva tombolt, és a fantasztikus biztatás meghozta eredményét, Markovic is betalált, és 28:26-nál, egy perccel vége előtt az MKB támadhatott. A csapat eladta a labdát, de Peric ismét ziccert védett és az eredmény már nem változott.

 

A lelki mélyponton lévő, a héten alig edző veszprémiek hihetetlen akaraterőről és egységről tettek tanúbizonyságot a mérkőzésen. Pericék egy remek együttest győztek le egy héttel társuk és barátjuk meggyilkolása után. Az óriási sikert csapat és közönsége együtt könnyezve ünnepelte meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!