Kézilabda

2012.04.26. 11:08

Ki lesz Mocsai utódja?

Veszprém - Hosszú ideje ismert, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) főállású szövetségi kapitányt szeretne a férfi válogatott élére (is). Az is tény: a jelölt Mocsai Lajos jelenlegi kapitány, az MKB Veszprém KC vezetőedzője.

Horváth Gábor

Régóta nyílt titok, hogy Mocsai Lajos idén nyáron elhagyja Veszprémet és a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedik tovább. A szakembert még egy esztendőig szerződés köti jelenlegi munkaadójához, így a hivatalos bejelentés egyelőre várat magára, mindenesetre az olimpiai részvételt néhány hete csapatával kiharcoló edző nyíltan beszélt távozásáról.

- Most már egyértelműen kimondható - nyilatkozta lapunknak az edzőváltásról Mocsai Lajos. - Ez egy hosszú folyamat eredménye, amely azzal kezdődött, hogy a szövetség kinyilvánította: főállású kapitány szeretne foglalkoztatni. Én a klub vezetőivel átbeszéltem a kérdést. Többéves ajánlatról van szó, az MKSZ hosszú távon számít rám. A másik dolog, az olimpiai felkészülés miatt nem tudnék részt venni a Veszprém nyári felkészítésében. Igaz, a keret jelentős része a válogatott tagja, azonban ha az itthon maradókért a vezetőedző nem tud felelőséget vállalni, az nem túl szerencsés. Az elmúlt két évben ez így volt, de folytatásban már nem vállalható. Eljött az idő, váltani kell.



Mocsai Lajos hangsúlyozta: eredményes öt esztendőt tudhat maga mögött az MKB vezetőedzőjeként. - Nem voltak mindig azonosak a feltételek. A játékoskeret sokszor változott és az utóbbi időben bizony a gazdasági válság is komoly hatással volt az egyesület működésére. Mindezek ellenére biztos vagyok benne, hogy a Veszprém túljut ezen és hamarosan olyan helyre kerül, ahová vágyik. Nagyon fontosnak tartom, hogy kellő tisztelettel válunk el egymástól és biztos vagyok benne, a jövőben lesz még lehetőségünk az együttműködésre.

Az MKB Veszprém KC vezetősége megkeresésünkre elismerte: az MKSZ „kikérte” Mocsai Lajost, amelyet a klub el is fogadott, ugyanakkor a tréner és az egyesület közötti megállapodás még él, a 2013 nyaráig tartó szerződés felbontása egyelőre nem történt meg.

Felmerül a kérdés, ki lesz a szakember utódja a bakonyiak kispadján? Az elmúlt időszakban számos pletyka látott napvilágot mind a lehetséges tréner, mind az esetleges távozó és érkező játékosokat illetően. A zuhanyhíradóban a legelképesztőbb találgatások jelentek meg a barcelonai Nagy László veszprémi igazolásától elkezdve a zágrábi Ivano Balic szerződtetéséig. A szakmai munka spanyol edző kezébe adását komolyabb források is megerősítették. Hamarosan kiderül, hogy ebből mi igaz és mi az, ami kacsa.





Amennyiben a Veszprém szombaton (18.00) nyerni tud a Füred otthonában, Mocsai Lajos bajnoki döntővel (így akár újabb arannyal) zárhatja bakonyi munkásságát. A két sikerig tartó elődöntő párharc múlt heti első meccsén az MKB hazai pályán két góllal (30:28) győzte le a Balaton-partiakat. 

- Szorgalmasan készültünk a héten és bízom benne, hogy mindenki tudja vállalni a játékot. A fürediek felszabadult, jó kézilabdát mutattak az első meccsen, nekünk pedig tanulnunk kell a hibáinkból. A lényeg, hogy felszabadultak és motiváltak legyünk a remek erőkből álló BKSE otthonában. Feszes, izgalmas lokálderbire számítok - fogalmazott Mocsai Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!