Kosárlabda

2014.07.01. 10:37

Ifiolimpia: remek lehetőség

Pápa – Sokáig úgy tűnt, hogy a második ifjúsági olimpián nem lesz magyar csapat, majd a nemzetközi kosárlabda-szövetség meghívta a 3x3-as kosárlabdatornára a magyarokat.

Novothny Ottó

A társulatba bekerült a pápaiak tehetsége is.

A 3x3 kosárlabda tulajdonképpen a streetball teremváltozata. Félpályán, egy palánkra, három a három ellen (egy cserelehetőség) küzdenek. A mérkőzés húsz percig tart futóórával, vagy akkor fejeződik be, ha az egyik fél eléri a húsz pontot. A rövid szabályismertetőt Horváth Kristóf, a Motax Concordia Pápa NB I/B-s kosárcsapatának játékosa adta. 

– A közelmúltban a Hanga kosárlabda nyári táborban tudtuk meg, hogy utazhat a magyar csapat a kínai Nanjingba – mesélte a korosztályos válogatott, 17 esztendős sportoló. – Külföldi szakemberek is figyeltek bennünket, és azt hiszem, sikerült jól teljesítenem. Talán ennek is köszönhető, hogy bekerültem az olimpiai alakulatba. A kosárlabdának ebben a leegyszerűsített változatában húsz csapat vesz majd részt, a világ minden tájáról. A csoportküzdelmek után egyenes kieséses rendszerben folytatódnak és persze zárulnak a csaták.

Horváth Kristóf egész nyáron készül, hogy a kínai Nanjingban felhívja magára a figyelmet (Fotó: Penovác Károly)

– A hátralévő időszakot a felkészülésre fordítjuk – avatott be nyári programjába a kosaras.

– Mészáros Lajos lesz a csapatvezető, az egykor Veszprémben is játszó Szarvas Gábor pedig az edzőnk. Úgy tudom, lesz öltönypróba és teszünk majd sportolói esküt is, pontosan úgy, ahogy az igazi olimpikonok.A második ifjúsági olimpia megnyitója augusztus 16-án lesz és 28-án fejeződnek be a játékok. A kosarasok 18-án kezdik majd meg a küzdelmeket.

– Újabb szezonon jutottunk túl a pápaiakkal, és mindenképpen siker az, hogy a legjobb négy közé jutottunk. Igyekeztem minden helyzetben a maximumot kihozni magamból, noha év közben apró hullámvölgy volt a teljesítményemben. Mindezek ellenére több A ligás klub is megkeresett már, egyelőre nem tudom hol folytatom. Az mindenképpen érdekes, hogy az új szabályok szerint a B csoportban is kötelező lesz mindig pályára küldeni egy 1994 után született játékost. A Türr István Gimnázium tanulójának nem lesz vakációja, hiszen a kosárlabda tölti ki a nyári szünetét.

– Reggel erősítek, javítom az erőnlétemet, ugrálókötelezem és egyebek. Délután technikázom, dobálok. Budapesten is lesznek közös edzéseink, sűrű lesz a program. Kínában nyilván rengeteg szakember nézi majd a mérkőzéseket, bízom abban, hogy sikerül kimagaslóan szerepelnem és felfigyelnek rám – mondta végül Horváth Kristóf.

 

Húsz sportágban küzdenek a fiatalok

Az ifjúsági olimpiára ötvenöt fős magyar csapat utazik majd ki (ez csak a sportolók száma). Veszprém megyéből Horváth mellett a vitorlázó Vadnai Jonatán és az atléta Bácskay Zsófia Matild lesz még ott a kínai városban. A magyar fiatalok atlétika, asztalitenisz, judo, kajak-kenu, kerékpár, kosárlabda, ökölvívás, öttusa, sportlövészet, tenisz, torna, triatlon, úszás, vitorlázás, vívás sportágakban bizonyíthatják felkészültségüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!