Kővágóörs

2015.09.28. 13:07

A szőlő áldás, a bor jókedv

Kővágóörs - A szőlőtermelő vidékeken hagyományokat őrizve a lakosság évről-évre feleleveníti a régi szüretek vidám emlékét.

Civil Tudósítónktól

Zenével, feldíszített kocsikkal, lovakkal, erőgépekkel maskarások, népies viseletekbe öltözött szemrevaló lányok, daliás legények hangoskodva teremtik meg a felvonulások örömhangulatát. A gazdálkodó ember számára az igazi ünnepet a termés betakarítása, feldolgozása, a termény értékesítése jelenti. A szüreti felvonulásnak, bálnak fontos szerepe volt, van és reméljük lesz is a falvak életében. A közösségi találkozók az összetartozás érzését erősítik. Így volt ez Kővágóörsön is az elmúlt szombaton.

A szőlőharang megáldásával kezdődött el az ünneplés
Fotó: Sipos Ottó Tibor

A művelődési ház előtti téren, a Hősök kútjánál Horváth Dezső polgármester köszöntötte a felvonulókat, a megjelent vendégeket, majd a település plébánosa és lelkésze megáldotta a szőlőharangot. Ezzel megkezdődött az örömünnep, a színes felvonulás, hírül vitték a Főszegtől az Alszegig mindenkinek, hogy a faluban befejeződött a szüret. Az útvonalon kijelölt megállóknál finom falatok fogadták az odaérkezőket, a vendéglátók igencsak kitettek magukért. Bőven fogyott az édes must, a tavalyi bor, a pálinka is. A Tűzrózsák Táncegyüttes ropta a fergeteges cigánytáncot, a Csobánc Népdalkör vidám dalokat énekelt. A hosszú menetelés végén, a hűvös időt elfeledve, a felvonulók sokasága és a bámészkodók népes serege táncra kerekedett.

Hajnalig tartó batyus bállal fejeződött be a mulatozással hosszabbított nap.

Szerző: Sipos Ottó Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!