nagyszabású fejlesztések

2019.05.14. 11:30

A világörökség része lehet nyolc Balaton-felvidéki helyszín

A hagyományos tavaszi nyílt nap keretében rendezték a Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség-várományos helyszín projektnyitó ünnepségét is a Folly arborétumban.

Tóth B. Zsuzsa

A nyílt napon Folly Réka bemutatta a kerekesszékkel, babakocsival is bejárható emelt ösvényt is, amely ötven tengerparti mamutfenyő közé épült Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az eseményen Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy hazánk 1985-ben csatlakozott ahhoz az UNESCO-egyezményhez, amelyben vállalja, hogy az épített és természeti környezetet megóvja, támogatja azokat a fejlesztéseket, amelyek a kulturális örökség védelmét jelentik. 2011-ben az alaptörvénybe is bekerült mindez.

A nyílt napon Folly Réka bemutatta a kerekesszékkel, babakocsival is bejárható emelt ösvényt is, amely ötven tengerparti mamutfenyő közé épült Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Nagy öröm, hogy olyan fejlesztés elindításán vehetünk részt, amely az egész Balaton-felvidéket segíti. Veszprém megye 3-as számú választókörzetének három települése részesülhet több mint egymilliárd forint támogatásban. Szigliget, Badacsonytomaj és a Folly arborétum fejleszthet. A világörökségi pályázatokkal jó célt szolgálunk. Amellett, hogy óvjuk környezetünket, turisztikai szempontból is jelentősek, hiszen a területen a turizmus meghatározó része az életünknek, de a magyar gazdaságnak szintén – mondta Fenyvesi Zoltán. Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke vallotta: abban bízik, hogy a fejlesztésekből a világörökségi cím felé vezető úton egy szerves együttműködés is kibontakozik majd, összekapcsolódnak a projekt elemei.

Fekete-Páris Judit, a Balaton Fejlesztési Tanács gazdasági igazgatója elmondta, hogy a világörökségi kultúrtáj turisztikai fejlesztési projektet egy éve elkezdték, de most szerették volna bemutatni a már megvalósult eredményeket is, például a Folly arborétumban, ahol több fejlesztés megvalósult már a projekt keretében.

– Nyolc helyszín közel hárommilliárd forintot áldozhat a projekt keretében a fejlesztésekre. A Folly arborétumban elkészült a látogatóközpont, ahol a borhoz, szőlőhöz, azok gasztronómia szerepéhez kapcsolódó kiállítás nyílik majd. Több szabadidős attrakció fejlesztése is megvalósult – mondta Fekete-Páris Judit.

A projektindító után Fódi Ákos atya megáldotta a látogatóközpontot és a Szent Antal-szobrot, amely megújulva kerül vissza mintegy 15 év után a ház homlokzatára.

Folly Réka elmondta, hogy a náddal fedett fogadóépület és a látogatóközpont felújítása a projekt két fő eleme, de a kert felsőbb részeiben elkészült egy magasított ösvény is, amelyről csúszdával lehet lecsúszni. Az emelt ösvény pedig, amely 50 tengerparti mamutfenyő közé épült, kerekesszékkel és babakocsival is bejárható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában