Külföld

2009.05.29. 12:51

Öt dél-amerikai indián törzset fenyeget kihalás

Berlin - Az emberi tevékenység hatásaként öt dél-amerikai indián törzset fenyeget a kihalás veszélye - állítja a természeti népek védelmével foglalkozó Survival International nevű szervezet.

Szausev Xénia

A Brazíliában, Peruban és Paraguayban élő indió törzseket elsősorban a fakitermelők, az állattenyésztők, az olajtársaságok, a telepesek, az orvvadászok és az aranyásók tevékenysége fenyegeti - számolt be pénteken Berlinben Raphael Göbel, a Survival International szóvivője. A Földön élő, a külvilággal semmilyen kapcsolatot sem ápoló mintegy száz természeti nép közül a szóban forgó öt törzs túlélése forog a legnagyobb veszélyben. Túlélésük érdekében a szervezet "védelmi zónák" kijelölését követeli.

A kevesebb mint száz lelket számláló törzsek félnomád életet élnek, és a külvilággal való találkozást nem csak meggyőződésből kerülik. A más emberekkel való találkozás akár végzetes is lehet számukra, immunrendszerük ugyanis nem tudná legyőzni az olyan betegségeket mint a bárányhimlő, a kanyaró vagy az influenza. 1996-ban egy amazóniai indián törzs fele veszett oda, miután kapcsolatba kerültek a környéken illegális mahagónifa-kitermelést folytató favágókkal.

Az indiók gyakorta brutális erőszaknak esnek áldozatul - említette meg Raphael Göbel. A behatolók ugyanis nem veszik figyelembe az indiánok által kijelölt határokat, amelyeket a természeti emberek keresztbe tett lándzsával jeleznek. A favágók és a farmerek gyakran fegyverekkel nyomulnak be az őserdőbe, és célzottan végeznek az útjukba kerülő indiánokkal - derül ki a szervezet legfrissebb jelentéséből.

Peruban olajvállalatok fenyegetik a természeti törzsek létét, a cégek a helyiek tiltakozása ellenére végeznek próbafúrásokat az indiók lakta vidékeken. Paraguayban farmerok dózerolták le az indiánok területeit, hogy legelőt biztosítsanak szarvasmarháiknak.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!