Külföld

2009.05.17. 15:12

Több mint ezer felkelő esett el a pakisztáni harcokban

Iszlámábád - Ezernél több felkelő, köztük két parancsnok halt meg eddig, bázisaik és kiképzőközpontjaik pedig megsemmisültek hivatalos pakisztáni adatok szerint abban az offenzívában, amelyet a hadsereg három hete indított a szélsőséges tálibok ellen az ország északnyugati részén.

Szausev Xénia

A vasárnap kiadott katonai közlemény szerint szombat óta 25 felkelő és egy katonatiszt vesztette életét a harcokban. Péntek óta csaknem száz ember életét követelték az összecsapások és merényletek Pakisztánban.
    
"A hadművelet jó irányban halad" - jelentette ki Rehman Malik belügyminiszter a harci övezethet közel fekvő Mardanban tartott sajtóértekezletén. "Az offenzíva addig tart, amíg az utolsó tálib harcost is kiszorítjuk (...) menekülnek, leszámolunk velük, kerül, amibe kerül" - mondta a miniszter, aki látogatást tett a térségbeli harcok elől elmenekültek egyik táborában. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint május 2-a óta több mint egymillióan menekültek el otthonukból a térségben.
    
A pakisztáni biztonsági erők április 26-án három északnyugati körzetben (Alsó-Dirben, Bunerben és Szvatban) indítottak offenzívát, hogy visszaszorítsák az előretörő tálibokat, akik a múlt hónapban már mintegy száz kilométerre megközelítették a fővárost, Iszlámábádot.
    
A hadsereg szerint eddig összesen 42 katona vesztette életét az offenzívában. A közölt számokat független forrásból még nem sikerült ellenőrizni, mert a tájékoztatási eszközöket és a humanitárius szervezeteket távol tartják a harcok övezetétől. A hatóságok nem közöltek adatokat a polgári áldozatok számáról. (mti)

Ezek is érdekelhetik