Külföld

2009.06.02. 06:39

"Nehéz megtalálni egy jogász szívét" - Meghalt a világ legviccesebb ügyvédje

Los Angeles - Elhunyt a 66 éves Kenneth Kahn, aki hírességek védőügyvédjeként és kabaré-konferansziéként egyaránt ismert volt. Az ügyvéd a perui Cuzcóban egy kórházban halt bele sérüléseibe, miután hegymászás közben lezuhant az Andokban.

Szausev Xénia

Kahn az inka Machu Picchu romváros feletti hegyet akarta egyedül megmászni még a múlt héten. Halálát hétfőn jelentette be PR-tanácsadója a Los Angeles Times-ban.

Kahn volt a védője 1976-ban Andrew Daulton Lee-nek, akit a Szovjetunió javára történő kémkedés miatt ítéltek el. Az esetből készült John Schlesinger 1985-ös filmje, A sólyom és a hóember. A film miatt be is perelte az Orion Picturest, mert nem tetszett neki, hogy az egyik jelenetben arra biztatja ügyfelét, hogy, mintegy vádalkuként, drogdílereket súgjon be. Egy év múlva sikerült is megállapodniuk, szavai szerint "tetemes összegben".

Később védence volt a sokszorosan visszaeső muzsikus, Ike Turner, valamint Larry Flint, a Hustler pornó-magazin kiadója is. Ez utóbbit azzal vádolták, hogy meggyalázta az amerikai zászlót, mert asztalkendőként viselte egy bírósági tárgyaláson.

Kenneth Kahn az 1990-es évek közepén kezdte el komikusi pályafutását. Azután döntött így, hogy 1987-ben egy torrance-i tárgyalóteremben rendőr elleni támadással vádolt védence mellkason szúrta.

"Életem fordulatot vett az incidens után, mert rájöttem, hogy halandó vagyok. Úgy döntöttem, hogy inkább nevettetek, minthogy házsártos bírókkal bajlódjam" - mesélte 2005-ben a Los Angeles Times-nak. Színésziskolába járt, majd klubokban kezdett el fellépni, többek között a Los Angeles-i Comedy Store-ban és a Laugh Factory-ban. Az ellene intézet támadásból is viccet csinált: "A fickó szíven akart szúrni, de elég nehéz megtalálni egy jogász szívét" - mondta. Később honlapján bevallotta, hogy a komédiázás segítette őt abban, hogy jobb ügyvéd legyen és új perspektívából tekintsen szakmájára.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!