Külföld

2009.07.15. 10:42

Nem minden EP-képviselő örül az egységesített javadalmazásnak

Róma/Budapest - Nem minden érintett örül annak, hogy mostantól egységes javadalmazást kapnak az európai képviselők, különösen az olaszok fájlalják az új gyakorlatot - írta szerdán strasbourgi tudósításában a La Repubblica.it.

MTI

Korábban az egyes európai képviselők javadalmazása annyi volt, mint amennyit országuk nemzeti parlamentjében kaptak a törvényhozók. Ennek megfelelően az olaszok jártak a legjobban, a mostantól egységes bruttó 7666,31 euró havi díjazás számukra alapos visszaesést jelent. 
    
"Napi 290 euró! Micsoda nyomorúság, ennyiből nem lehet kijönni! Ezek itt nem tudják, hogy mennyit adnak az olasz parlamentben" - idézte az olasz honlap Clemente Mastellát, az olasz belpolitika veterán harcosát, aki mostantól az európai színtéren folytatja a politizálást.
    
Az egységesen megállapított javadalmazás adózás után 5700 eurót jelent; a szabályok szerint a járandóság követni fogja az inflációt. Minden képviselő ezen felül kap még havi 4402 eurót általános költségekre; ezekről semmiféle számlát nem kell bemutatni. 
    
Számlával kell viszont igazolni mostantól a vásárolt repülőjegyeket, illetve kilométerenként 0,49 euró térítés jár az autóval megtett útért. Eddig bemondásra számolták el ezeket, a business osztályra szóló repülőjegy árát térítették akkor is, ha a képviselő valamelyik fapados járattal utazott.
    
Nem lehet már bemondással igazolni azt sem, hogy a képviselő havonta mennyit fizetett munkatársainak, ezentúl havi 17570 euró áll minden képviselő rendelkezésére, hogy abból fizesse a saját maga által választott asszisztenseit - írta a La Repubblica.it.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!