Külföld

2009.08.31. 06:14

A "sabbat-háború újabb csatája" Jeruzsálemben - több sérült rendőr

Jeruzsálem - Újabb összecsapás volt hétfőre virradóan Jeruzsálemben rendőrök és több száz ultraortodox zsidó között az úgynevezett "sabbat háborúban" - közölték hatóságok.

MTI

A tíz hete tartó konfliktus oka, hogy a város polgármestere engedélyezte egy autóparkoló nyitva tartását az óváros közelében a zsidók szent napján, a sabbat idején. 

Az ultraortodoxok már többtüntetést tartottak, és tiltakozásuk nem egy esetben erőszakba torkollott: szeméttárolókat gyújtottak fel, kőzáport zúdítottak rendőrautókra és más járművekre is. 
    
A rendőrség szombaton őrizetbe vett 16 tüntetőt, majd az illetékes bíróság úgy döntött, hogy őrizetben tartásukat meg kell hosszabbítani. 

E döntés ellen rendeztek tiltakozást több százan vasárnapéjjel. A rendőrök és a tüntetők közötti erőszakos tiltakozást ezúttal azonban az a hír váltotta ki, hogy egy 23 éves palesztin fiatalember leszúrt egy 50 éves izraeli férfit egy helyi szállodában. 

A két embernek állítólag pénzügyi vitája volt egymással. A palesztin fiatalt nem sokkal később elfogták. A szállodát az eset miatti tiltakozásul körbe vették a tüntető ultraortodoxok, ezért a rendőrök nem tudták elszállítani onnét a meggyilkolt férfi holttestét. 

A rendőrség ekkor erősítést kért a határőrségtől és a terrorelhárító egységektől, és erőt alkalmazott a tüntetőkkel szemben. Összecsapásaikban több tucatnyi tüntető megsérült - közölte a közszolgálati rádióval az ultraortodoxok egyik képviselője. 

A hatóságok ezt az információt nem erősítették meg, azonban beszámoltak arról, hogy könnyebben megsérült nyolc rendőr, és a randalírozók megrongáltak hat rendőrségi teherautót és két motorkerékpárt. 
    
A sabbat péntek napnyugtától szombat estig tart, ez a pihenés napja, amikor a szigorú vallási hagyomány alapján tilos dolgozni, pénzt és energiát használni, ezért autóval sem szabad közlekedni. 

Az ortodoxokra tekintettel Jeruzsálem zsidók lakta részén a sabbat idején az üzletek túlnyomó többsége zárva tart. Nir Barkat, a város világi polgármestere azonban felborította a status quót, amikor hozzájárult, hogy a parkoló szombaton is nyitva tartson. 

Az óváros a turisták kedvelt úti célja, és a polgármester ezzel is enyhíteni akart az ottani forgalmi dugókon. 

Az ortodoxok azonban szentségtörésnek tartják az intézkedést, mert szerintük ez ösztönzi az üzletek nyitva tartását és az autós közlekedést a pihenőnapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!