Külföld

2009.08.13. 11:48

Kizártak egy osztrák tartományi választásról egy szélsőjobboldali pártot

Bécs - Kizárta a felső-ausztriai tartományi választásokról a szélsőjobboldaliként besorolt Nemzeti Néppártot (NVP) csütörtökön a linzi választási iroda.

MTI

A választási hatóság egy alkotmányjogi szakvélemény és a biztonsági szervektől kapott tájékoztatás alapján megállapította, hogy az úgynevezett tilalmi törvénybe, a nemzetiszocialista szellemiségű megnyilvánulásokat és tevékenységet tiltó osztrák jogszabályba ütköző lenne, ha indulhatna az NVP a szeptember 27-i választáson.

A testület már a hivatalos határozat előtt is fenntartását fogalmazta meg az NVP programjával kapcsolatban, ezután kérte a szakértői állásfoglalást és a tájékoztatást.

Mindezek ismeretében a választási iroda megállapította, hogy az NVP programja nemzetiszocialista elemeket tartalmaz - így például részleteket vett át az SS oktatási programjából -, vezető személyiségei pedig kapcsolatban állnak európai szélsőjobboldali és nemzetiszocialista körökkel - mondta el Michael Gugler, a linzi választási iroda vezetője az osztrák rádió (Ö1) híradójában.

Az NVP összesen több mint kétszáz támogatói aláírást gyűjtött össze a tartományban, de csak egy körzetben, a Linzet és környékét magába foglaló választókerületben szerezte meg a jelöltállításhoz szükséges 80 aláírást.

A párt választási részvétele ellen előzetesen több párt, egyházi és civil szervezet is tiltakozott, egy részük az NVP betiltását követeli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!