Külföld

2009.09.17. 16:07

Csoportos mozgástól több boldogsághormon

London - Több boldogsághormon szabadul fel közös edzés során - állapították meg az Oxfordi Egyetem kutatói a Biology Letters című szaklapban megjelent tanulmányukban.

MTI

Tapasztalatból is tudható, hogy a csoportosan végzett mozgás könnyebb, mint az egyedül végrehajtott tréning, ám ezt most megerősítette oxfordi evezősök vizsgálata. 

Emma Cohen
vezetésével 12 evezős fájdalomtűrő képességét vizsgálták szólóban és csapatban végzett edzés után. A "tűrés" mértékét a sportolók karjára rögzített, felfújt vérnyomásmérő elviselési idejével jellemezték. 

A kutatók szerint minél több endorfin szabadul fel mozgás közben a szervezetben, annál tovább viseli el valaki a fájdalmat, ez esetben a "mandzsetta" szorítását.
    
A kísérlet alanyai 45 percig eveztek egy virtuális hajóban egyedül vagy hatos csoportban, ami előtt és után is mérték fájdalomtűrésüket. A mozgás mindkét esetben javította a tűrőképességet, ám a csoportos mozgást követően jellemzően jobban állták a fájdalmat, ami azt jelzi, hogy ekkor lényegesen több endorfin szabadult fel szervezetükben.
    
A kutatók úgy vélik, a közös tevékenység a nagyobb mennyiségű boldogsághormon kibocsátáson keresztül befolyásolja a közösségi összetartozás érzését is. 

Ezt a jótékony hatást válthatják ki a vallási szertartások, az együttes tánc és a nevetés is - tették hozzá a tanulmányban, amelyet a BBC hírportálja (http://newsvote.bbc.co.uk" target="_blank") ismertetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!