Külföld

2009.09.06. 16:12

Obama önéletrajzi műve a guantánamói rabok egyik kedvenc olvasmánya

Washington - Barack Obama amerikai elnök első önéletrajzi műve, az Álmok apámtól is a guantánamói rabok kedvenc olvasmányai között szerepel a Harry Potter-regények és a Don Quijote mellett - olvasható a Huffington Post hírportál vasárnapi hírei között.

MTI

A terroristagyanús személyek őrzésére létrehozott amerikai börtöntáborban, Kuba szigetén alapvetően muszlim foglyokat tartanak fogva. 

A világon több mint 400 millió példányban eladott Harry Potter-regényeket, Cervantes remekművét és Obama könyvét muzulmán vallásos írások követik népszerűségben.
    
A létesítményben - amely a világ közvéleménye szemében a terroristagyanús emberek törvénytelen lefogásának és bebörtönzésének jelképévé vált - 13 500 kötetes könyvtár működik.
    
A jelenleg a táborban őrzött 229 személy - az al-Kaida terrorszervezet egykori tagjai és egyéb gyanúsnak ítélt emberek, akiket George Bush volt amerikai elnök terrorellenes háborújában fogtak el - az említett könyveket kérte ki a legtöbbször. Erről Besan Sheikh újságíró számolt be, aki a közelmúltban járt a fogolytáborban.
    
Az őrizetesek többségét állítólag lenyűgözi az a tény, hogy az Egyesült Államok új elnökének afrikai és muszlim gyökerei is vannak (apja kenyai származású és muszlim vallású volt); talán ezért is az egyik kedvenc olvasmányuk az Álmok apámtól című kötet. Obama ígéretet tett a guantánamói tábor 2010 januárig történő bezárására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!