Külföld

2009.09.08. 10:59

Wim Wenders 3D-s filmet forgat Calabriában a globalizációról

Catanzaro - "Az emberek gyakran beszélnek a globális faluról, és szerintem Badolato, ez a calabriai falu tökéletes metaforája ennek a jelenségnek" - jelentette ki a német rendező, aki hétfőn kezdte el a háromdimenziós film munkálatait a dél-olasz településen.

MTI

A történet egy gyerekről szól, aki focimeccset akar szervezni. A faluban viszont a kivándorlás miatt már alig maradtak helybeli gyerekek, miközben a messze földről bevándorlók magukkal hozták a családjukat is.

A film egy világot bejárt jelenettel indít: 1997-ben éppen Badolatónál kötött ki kurd menekültek egy csónakja. De a környező falvakban is partra szálltak bevándorlók, s az eltelt idő alatt felpezsdítették az elnéptelenedő vidék településeinek életét.

"Calabria nem csupán a maffiája miatt hírhedt, hanem mindenekelőtt a vendégszeretetéről ismert. Évszázadok óta szívesen fogadtuk az idegeneket és ez a hagyomány a mai napig folytatódik, szöges ellentétben azzal, ami az ország más részein történik" - hangsúlyozta Agazio Loiero, a tartomány kormányzója.

Wenders arról beszélt, hogy szerinte a mozi fontos szerepet játszhat abban, hogy a politikai színtérről kivonva közelebb hozza az emberekhez a mindennapjaikat érintő menekült- és bevándorló témákat. Mint mondta, éppen ez a tapintható közelség adta az ötletet, hogy háromdimenziós produkciót készítsen, olyat, ami "a maga valóságában tárja a valóságot" a nézők elé.

"A mozi 120 éves történetében egymást követték a különböző irányzatok - az olasz filmművészetben például volt realista és neorealista periódus. A kilencvenes években a realizmus kiment a divatból, de most visszatérőben van, aminek nagyon örülök" - fogalmazott a rendező, aki Halál Palermóban című előző filmjét is Dél-Olaszországban - Szicíliában - forgatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!