Külföld

2009.10.22. 22:02

Göncz Kinga: Az 56-os forradalom 1989-ben folytatódott

Budapest (OS) - Magyarország ma szabadon alakítja a sorsát, de a szabadság kötelezettség is: kötelezettség, hogy olyan országot építsünk, ahol mindenki emberi méltósága fontos, ahol mindenki otthon érezheti magát, ahol a másság érték" - hangsúlyozta Göncz Kinga szocialista EP-képviselő szerdán Strasbourgban az MSZP európai parlamenti delegációjának október 23-iki megemlékezésén.

Kiss Nikolett

Az Európa Tanács strasbourgi épületében elhelyezett magyar forradalmi zászló előtt rendezett ünnepségre az MSZP európai parlamenti delegációja meghívta a képviselőtestület magyar tagjait, kivéve a Jobbik EP-képviselőit.

Az eseményen a magyar szocialista képviselőkön kívül részt vett Sógor Csaba romániai, és Bauer Edit szlovákiai magyar képviselő. A Fidesz-delegáció tagjai egységesen távolmaradtak.

Ünnepi beszédében Göncz Kinga, az MSZP európai parlamenti képviselője, fölidézte saját élményeit 1956. október 23-ról, amikor édesapja nyakában ülve részese lehetett a Parlament épülete előtti tömegtüntetésnek.

"Minden családnak megvannak a saját történetei 1956-ról, de az élmény közös: Magyarország, a magyar nemzet összefogott a szabadságért, amiért sokan az életüket adni sem sajnálták".

A magyarok világszerte komoly elismertséget és rokonszenvet váltottak ki a bátorságukkal, szabadságszeretetükkel, összefogásukkal - mondta Göncz Kinga, hozzátéve, hogy az 56-os forradalom sokak számára akkor is meghatározó élményt jelentett, ha személyesen nem vettek részt benne.

A szocialista képviselő Ban Ki-Moon ENSZ-főtitkárt idézte, akit elmondása szerint 9 évesen, egy dél-koreai iskolában ért az a megtiszteltetés, hogy fölolvashatta diáktársai előtt azt a Dag Hammarksjöld akkori ENSZ-főtitkárnak címzett levelet, amelyben a tanulók az 56-os magyarországi forradalmat éltették.

A forradalmat követő "csendben", a kivégzések, a meghurcolások közepette tovább élt a szolidaritás a társadalom mélyében, hogy azután egy emberöltő elteltével megvalósuljon 1956 célja.

"A forradalom 1989-ben folytatódott, amikor Magyarország elnyerte a szabadságát" - hangsúlyozta a szocialista képviselő, fölelevenítve a Berlini Fal leomlásához vezető eseményeket, amelyekben az akkori magyar kormány jelentős szerepet játszott.

"Magyarországnak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy megszűnt Európa kettéosztottsága", és Közép- és Kelet-Európa országai az Európai Unió tagjává váltak.

"Magyarország ma szabadon alakítja a sorsát, de a szabadság kötelezettség is: kötelezettség, hogy olyan országot építsünk, ahol mindenki emberi méltósága fontos, ahol mindenki otthon érezheti magát, ahol a másság érték" - fogalmazott ünnepi beszédében Göncz Kinga.

(Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja)


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!