Külföld

2009.10.28. 09:49

Helsinkiben felszámoltak két cigánytelepet

Helsinki - Rendőrök jelenlétében számoltak fel a finn hatóságok egy sátortábort és egy bódételepet Helsinkiben, lakóhelyük elhagyására kényszerítve a telepeken élő romákat.

MTI

A finn főváros illetékes szervei évek óta macska-egér játékot folytatnak a zömmel Romániából és Szlovákiából érkezett romákkal.

Jussi Pajaunen polgármester nyíltan hirdeti, hogy meg akarja szabadítani Helsinkit az utcai koldusoktól. Mivel EU-tagállamok polgárai nem utasíthatók ki Finnországból, a hatóságok egészségügyi és tűzrendészeti előírásokra hivatkozva lépnek fel annak érdekében, hogy eltávolítsák lakóhelyükről a romákat.
   
A hét elején kilakoltatott több tucat roma ezentúl csak magánszemélyek és keresztény jótékonysági szervezetek segítségére számíthat. A kilakoltatás a helyi sajtó szerint incidens nélkül zajlott le.
   
Segélyszervezetek rasszista politikával vádolják a helsinki önkormányzatot. Szerintük a hatóság nem veszi figyelembe, hogy a romák munkát keresnek, és számos esetben - magánszemélyek közvetítése nyomán - találnak is Helsinkiben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!