Külföld

2009.11.12. 20:12

Obama nagyobb világutazó, mint bármelyik elődje

Washington - Barack Obama amerikai elnök első hivatali évében nagyobb világutazónak bizonyult, mint bármelyik elődje - jelentette csütörtökön a USA Today napilap.

MTI

Már most bizonyos: Obama - csütörtökön kezdődő 9 napos ázsiai diplomáciai körútja nélkül is - minden korábbi elnöknél több országba látogatott el a beiktatás utáni első évben.
   
Barack Obama hivatalba lépése óta 7 külföldi utat tett, 16 országba látogatott el, 3-ban kétszer is járt. Az ázsiai úttal - Japánban, Szingapúrban, Kínában és Dél-Koreában tesz látogatást - külföldi útjainak száma 8-ra növekszik, a meglátogatott országok száma pedig 20-ra.
   
Az egyetlen olyan elnök, aki megközelíti Obama utazási rekordját, George H. W. Bush, az előző elnök apja volt, aki 7 külföldi utazást tett, 14 országot érintve 1989-ben. A fiatalabb Bush elnök ötször látogatott külföldre első hivatali évében, 11 országba utazott el. Bill Clinton elnök 1993-ban pedig mindössze 2 utazást tett 3 országba.
   
Az amerikai elnökök külföldi utazásai viszonylagos újdonságnak számítanak, hivatalban levő elnök 1906-ig, Theodore Roosevelt első ilyen útjáig nem hagyta el az országot. Roosevelt egyetlen külföldi útja Panamába vezetett, ahol 3 napos látogatást tett a Panama-csatorna építésének megtekintésére.
   
Obama első évének külföldi utazásai még nem értek véget, ugyanis biztosan elrepül majd a norvégiai Oslóba, hogy december 10-én átvegye a Nobel-békedíjat.
   
Megfigyelők kiemelték: Obama az első olyan amerikai elnök, aki a térségről szerzett különleges ismeretek birtokában utazik Ázsiába; gyerekkorában éveket töltött a világ legnépesebb iszlám országában, Indonéziában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!