Külföld

2009.12.31. 14:31

Sílécen a Déli-sarkig

Heten sikeresen elérték a Déli-sarkot a 38 nappal ezelőtt indult nyolcfős női expedícióból.

MTI

A nem mindennapi vállalkozás tagjai sílécen indultak a Déli-sarkra, hogy emberpróbáló teljesítményükkel ünnepeljék az egykori Brit Birodalom 53 gyarmatából létrejött Nemzetközösség 60. évfordulóját.

Az antarktiszi bázisról november 23-án indult csapat naponta 6-10 órát síelve 900 kilométert tett meg a déli pólusig.

Az expedíció tagjai egy-egy szánt húztak maguk után, amelyen a negyven napra elegendő 80 kilogrammnyi élelmiszert és felszerelést szállították.

A Nemzetközösség Női Antarktisz Expedíciója 130 kilométert elérő óránkénti szélsebességre, és akár mínusz 40 Celsius fokos hidegre is felkészült. Az út harmadik napján azonban a jamaicai Kim-Marine Spence ujjain a fagysérülés tünetei jelentkeztek, ezért nem folytathatta a túrát.

A folyamatosan a horizont felett látott nap ellenére a napsugárzás jelentős részét a fehér hó visszaveri, ezért a nap melegének hiánya - kombinálva a tengerszint feletti háromezer méteres magassággal - azt eredményezi, hogy a Déli-sarkon van a föld legzordabb éghajlata.

Az expedíció tagjai nyolc, Nemzetközösséghez csatlakozott országból - Bruneiból, Ciprusról, Ghánából, Indiából, Jamaicából, Új-Zélandról, Szingapúrból és Angliából - származnak.

A csapat már az út kezdetén nehézségekbe ütközött, ugyanis az Argentína által felügyelt Patriot Hills mellett egy szélvihar annyira megtépázta sátraikat, hogy kölcsönsátorban kellett meghúzniuk magukat, míg megfoltozták a sajátjaikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!