Külföld

2010.03.31. 18:16

Moszkvai metrórobbantások - Csecsen szélsőségesek vállalták a merényleteket

Moszkva - Doku Umarov, a csecsen szélsőségesek és az úgynevezett Kaukázusi Emirátus vezére magára vállalta a hétfői moszkvai metrórobbantásokat: a szélsőségesek kezelésében lévő Kavkazcentr honlapon szerdán közzétett videonyilatkozatában azt mondta, hogy személyesen adott parancsot a támadás megkezdésére, s hogy az Oroszország elleni támadások folytatódni fognak.

MTI

Nem sokkal a videofelvétel megjelenése előtt az úgynevezett Kaukázusi Emirátus külföldi szóvivője, Samszuddin Batukajev úgy nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek, hogy "ők nem követtek el merényleteket Moszkvában, és nem tudják, ki tette". Tény azonban, hogy Umarov nemrég bejelentette: kiterjeszti a háborút a Kaukázusi Emirátus határain túlra, az orosz városok utcáira. Umarov e nyilatkozata alapján számos szakértő feltételezte, hogy köze van a moszkvai robbantásokhoz.

Dmitrij Gajev, a moszkvai metró vezérigazgatója az Eho Moszkvi rádióban elmondta: az utóbbi 15 évben négy merényletet sikerült megelőzni a metróban, és ötödikként egy öngyilkos merénylő tettét is, de ez utóbbi esetben voltak áldozatok.

Szerdán este a két érintett metróállomáson, illetve a közelükben a felszínen gyászrendezvényt tartottak számos ismert politikus, művész és ellenzéki személyiség részvételével: mindkét helyen több ezren gyűltek össze. 

Dmitrij Medvegyev orosz elnök és Vlagyimir Putyin kormányfő összefüggésbe hozta a hétfői moszkvai metrórobbantásokat a szerdai kizljari (Dagesztán) merényletekkel.

Medvegyev az orosz Nemzetbiztonsági Tanács ülésén egyebek között hangsúlyozta: bármi történjen is, az észak-kaukázusi köztársaságokban javítani kell a helyzeten, végre kell hajtani minden társadalmi és gazdasági fejlesztési programot. Leszögezte, hogy mind a moszkvai, mind a kizljari robbantások érintettjei, az áldozatok hozzátartozói megkapnak minden szükséges segítséget és támogatást. 

Putyin nyomatékosan hangsúlyozta újságírók előtt: Oroszország elleni támadásnak tekintenek minden merényletet, bármely országrészben követik is el, bármilyen nemzetiségű, vallású emberek esnek is áldozatul. 

Az orosz elnök a nap folyamán utasítást írt alá a  tömegközlekedésben részt vevők védelmét szolgáló komplex rendszer létrehozásáról, s ennek a kidolgozására négy hónapot adott. A rendszer teljes kiépítését 2014. január 1-jében jelölte meg.

A szerdai lapok beszámoltak a metrórobbantásokkal kapcsolatos nyomozás nehézségeiről. Moszkvában az egyik távolsági buszvégállomáson az összes ott tartózkodó sofőrt kihallgatták. A procedúrát már hétfőn elkezdték, a sofőrök többségét csak kedden este engedték el, de néhányukat továbbra is bent tartották. Közben ott vesztegeltek a távolsági buszok utasaikkal.

A szerda esti közlések szerint 80 fölé emelkedett a kórházakban kezelt sérültek száma. Tatyjana Golikova egészségügyi miniszter szerint a szám azért változik állandóan, mert egyeseket kiírnak a kórházakból, mások viszont még csak most jelentkeznek, mert csak most érzik úgy, hogy segítségre szorulnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!