Külföld

2010.04.12. 05:26

A lengyel elit egy részének halála nem veszélyezteti a stabilitást - Háttér

Varsó - Lengyelországnak meg kell újítania politikai és katonai osztályának nagy részét Lech Kaczynski elnök és az ország elitje számos tagjának halála után, de a NATO- és EU-tagállam stabilitása nincs veszélyben szakértők szerint.

MTI

"Ez tragikus, sokkoló helyzet, amely napról napra változik, de bizonyos, hogy Lengyelország intézményi stabilitását a jól szabályozott alkotmányos folyamatok biztosítják" - mondta Edmund Wnuk-Lipinski professzor, ismert politológus.

Az érvényes jogszabályok értelmében a balesetben elhunyt elnököt, a katonai vezetőket és a jegybank kormányzóját haladéktalanul helyettesítették. 

"Az igazi probléma a parlamentben lesz" - fejtette ki a szakértő. "A tragédia megtizedelte az ellenzéki konzervatív pártot, s egyelőre nem tudni, milyen hatása lesz ennek a jövő évi parlamenti választásokra".

Az államfő ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság (PiS) több magas rangú vezetője életét vesztette a katasztrófában.

"Remélem, hogy a tragédia után a lengyel politika inkább lényegi kérdésekre koncentrál és kevésbé a pártok negatív és érzelmi politikájára" - mondta Wnuk-Lipinski.

A PiS és Donald Tusk kormányfő liberális Polgári Platform (PO) pártja közötti rivalizálás gyakran megosztotta az országot.

Még június vége előtt a lengyel szavazókat az urnákhoz szólítják az előre hozott elnöki választásokra. Bronislaw Komorowski, az alsóház elnöke, aki az ügyvezető elnök tisztét betölti, 14 napon belül köteles kiírni az elnökválasztást, amelyet a kiírást követő 60 napon belül meg kell tartani a lengyel alkotmány értelmében. 

Az elnökválasztás októberben volt esedékes, és valószínűleg a konzervatív Lech Kaczynski és Bronislaw Komorowski, Tusk pártjának hivatalos jelöltje versengett volna egymással.

A szakértők szerint a katasztrófának várhatóan nem lesz gazdasági következménye annak ellenére, hogy életét vesztette Slawomir Skrzypek, a nemzeti bank kormányzója is. 

"A helyzet drámai, de nincs igazi válság"- mondta Andrzej Sadowski, az Adam Smith liberális kutatóintézet közgazdásza. "Lengyelország gazdasági helyzete stabil, messze vagyunk a görögországi helyzettől" - tette hozzá.

Lengyelország ellenállt a gazdasági válságnak és 2009-ben - a 27 uniós tagállam közül egyedüliként - a gazdasága növekedett, a GDP bővülése 1,7 százalékos volt. 

A lengyel hadsereg fegyvernemeinek négy vezérkari főnöke (szárazföldi, légi, tengerészeti és különleges erők) is életét vesztette a Katynba tartó küldöttséget szállító elnöki repülőgépen.

"Generációváltás történik a lengyel hadseregben. Ez a folyamat már megkezdődött, de a sors most felgyorsította" - mondta Lena Kolarska Bobinska politológus.

A légikatasztrófa szombat reggel történt a nyugat-oroszországi Szmolenszk közelében. A fedélzeten utazó 96 ember, aki közül senki sem élte túl a szerencsétlenséget, a katyini (Katyn) emlékhelyre tartott, ahol 1940-ben lengyelek ezreit végezte ki a szovjet belbiztonsági szolgálat (NKDV).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!