Külföld

2010.04.16. 15:40

Vulkánkitörés - Maradjunk fedett helyen!

Genf, Párizs - Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken azt javasolta a légúti betegségben szenvedő európaiaknak, hogy az Izlandon kitört vulkán légkörbe került hamujának aláhullásakor lehetőleg maradjanak fedett helyen.

MTI

David Epstein, a WHO szóvivője közölte: a szervezet szakemberei még nem tudták felmérni, milyen mértékben lehet ártalmas az egészségre a vulkáni hamu. Szoros figyelemmel követjük a helyzetet - mondta.

A szóvivő azonban jelezte: a hamufelhő mikroszkopikus méretű, 2,5 mikrogrammosnál kisebb, belélegzett szemcséi megtámadhatják a tüdőt, és légzési panaszokat okozhatnak. Különösem az asztmában és légúti betegségekben szenvedőket veszélyeztetheti a vulkáni felhő. A helyzet bizonytalan, most még nem lehet azt mondani, hogy veszélyes - közölte az ENSZ szakosított szervezetének a szóvivője.

Epstein elmondta: a hamufelhő nagy része pénteken a felsőlégköri térségben marad. A WHO szakemberei szorosan nyomon követik a mozgását. Amikor elkezd lehullani, nőni fog a gond. Izland déli részét helyenként már hamu borítja - fűzte hozzá.

A kitöréskor keverék alakul ki a füstből, - esetleg mérgező - gázokból, szénporból, kisebb-nagyobb szilárd részecskékből, és tudni lehet, hogy ennek következményei lesznek. Ez függ a benne lévő szulfát, ammónia, nátrium-klorid, szén, ásványi por és víz sűrűségétől és kombinációjától - mondta Epstein.

A londoni közegészségügyi intézet szerint a földfelszínre érkező részecskék sűrűsége kicsi lesz, nem fog komoly egészségügyi gondokat okozni, és hatása nem lesz tartós. A lehetséges tünetek: a szem viszketése, orrfolyás, a torok érzékenysége és száraz köhögés. A levegőben esetleg fátyolszerű ködöt lehet majd látni, és záptojás szagot érezni a kénhidrogén jelenléte miatt. Úgy számítják, hogy a por péntek éjjel és szombat reggel száll le Nagy-Britanniában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!