Külföld

2010.05.03. 11:58

Az RSF nyilvánosságra hozta a sajtószabadság "ragadozóinak" a listáját

Párizs - A Riporterek Határok Nélkül (RSF) párizsi székhelyű nemzetközi szervezet hétfőn - a sajtószabadság napja alkalmából - nyilvánosságra hozta azt a listáját, amelyen a sajtóra szerinte leginkább veszélyes 40 személy, illetve szervezet nevét sorolja fel.

MTI

A névsor feltünteti mindazokat, akiknek hatalmukban áll cenzúrázni a sajtót, illetve annak munkatársait bebörtönözni, elrabolni, megkínozni vagy legrosszabb esetben megölni. "Mindenhatóak, veszélyesek, erőszakosak és a törvény fölött állnak" - fogalmazott a szervezet.

A sajtószabadság RSF szerinti "ragadozói" között 17 állam- és kormányfő is van. Köztük Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai, Mahmúd Ahmadinezsád iráni, Paul Kagame ruandai, Raúl Castro kubai elnök és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő. A RSF rendszeresen frissíti a listát.

A hétfőn nyilvánosságra hozott névsorra felkerült Csecsenföld Moszkva-barát vezetője, Ramzan Kadirov. Az indoklás szerint azért, mert akik kétségbe vonják politikáját, halálos megtorlással kell számolniuk. Az RSF a meggyilkolt Anna Politkovszkaja orosz oknyomozó újságírónőt és az ugyancsak meggyilkolt Natalja Esztyemirovát, a Memorial orosz emberi jogi szervezet legismertebb észak-kaukázusi aktivistáját említi. Mindkettőjük megölését Kadirov számlájára írják.

Az új "sajtóragadozók" listájára a szervezet felvette Omar mollát, az afganisztáni tálibok vezetőjét, mert "szent háborúját" a sajtó ellen is kiterjesztette. Ugyancsak listára került Ali Abdullah Szaleh jemeni elnök, mert korlátozza a riportereket abban, hogy az arab ország északi és déli részén zajló fegyveres összecsapásokról tudósítsanak.

A szervezetek számát növelte az a Fülöp-szigeteki magánhadsereg, amelynek tagjai Maguindanao tartomány kormányzójának a szolgálatában tavaly novemberben mintegy 50 embert, köztük 30 újságírót mészároltak le.

A "ragadozók" névsorán továbbra is szerepel a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali szervezet, a spanyolországi baszk szakadár ETA, valamint a Szomáliában tevékeny milíciák.

Latin-Amerikával kapcsolatban az RSF megállapította: a drogbandák, a FARC, a kubai diktatúra és a félkatonai csoportok alkotta ördögi négyes már huzamos ideje a listán szerepel.

Az RSF adatai szerint az idén eddig 9 újságírót öltek meg, és mintegy 300-an raboskodnak börtönben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!