Külföld

2010.06.03. 16:22

Gázai segélyflottilla - Hősökként ünnepelték a hazatért aktivistákat

Isztambul - Hősöket megillető fogadtatásban volt része annak a 466 aktivistának, aki részt vett az izraeli kommandósok által meghiúsított palesztinbarát akcióban, s csütörtökön Törökországba toloncolták ki őket Izraelből.

MTI

Több ezer éljenző, palesztin zászlót lengető támogató "Le Izraellel!" és "Törökország büszke rátok" jelmondatokat skandálva üdvözölte őket.

Az isztambuli repülőtéren Bülent Arinc miniszterelnök-helyettes fogadta az aktivistákat, akiknek a többsége török állampolgár, de vannak köztük arab országból származók, európaiak és amerikaiak is. 

Az akciót végrehajtó szervezet vezetője szerint a Gázába tartó segélyflottillával utazók önvédelemből verték meg az első, helikopterről leereszkedő izraeli kommandósokat. Bülent Yildirim azt hangoztatta, hogy a hajókon lévő aktivisták a tengerbe dobták a katonáktól elvett fegyvereket. A kommandósokat székekkel és botokkal támadták meg önvédelemből, de jogos lett volna akár a fegyverek használata is - jelentette ki, hozzátéve: a jövőben még nagyobb - szárazföldi és tengeri - konvojokat fog szervezni, ha Izrael nem vet véget a Gázai övezet blokádjának.

"Törökország soha nem fogja elfelejteni ezt a támadást, és az ország kapcsolata Izraellel soha többé nem lesz olyan, mint előtte - jelentette ki Abdullah Gül török államfő egy sajtótájékoztatón. - Izrael meg fogja látni, hogy történelmének egyik legnagyobb hibáját követte el." Az elnök szerint az eset mély és soha nem gyógyuló sebet hagyott maga után a két ország kapcsolatában.

Törökország a támadás miatt visszahívta nagykövetét, állami terrorizmusnak nyilvánította a katonai műveletet, és lemondott egy közös török-izraeli hadgyakorlatot. Rosszallása jeléül a Dél-afrikai Köztársaság is hazarendelte tel-avivi nagykövetét, de a hivatalos indoklás szerint csupán konzultációra, utána a diplomata visszatér állomáshelyére.

Isztambulban a nap folyamán tízezrek búcsúztatták az izraeli akció kilenc halálos áldozatát. A palesztin és török zászlókkal letakart koporsókat a Fatih mecsetbe szállították, ahol gyászszertartás keretében vettek búcsút az aktivistáktól, akiket később szülővárosaikban helyeznek örök nyugalomra. A szertartáson többek között részt vett Taner Yildiz török energiaügyi miniszter, Isztambul polgármestere és az iráni főkonzul is.

Izrael elutasította az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának döntését, amely nemzetközi vizsgálatot sürget a segélyflottilla elleni izraeli katonai akció ügyében, arra hivatkozva, hogy a testületnek nincs "erkölcsi tekintélye".

Móse Jaalon miniszterelnök-helyettes, a hadászati ügyek minisztere az izraeli közszolgálati rádióban kijelentette: "A nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazó felhívásokra habozás nélkül azt kell válaszolnunk, hogy Izrael független, demokratikus állam, nem pedig banánköztársaság". "Képesek vagyunk vizsgálatot lefolytatni, levonni és hasznosítani a tanulságokat. Arra viszont nincs szükség, hogy eközben ostorozzuk is magunkat" - tette hozzá az egykori vezérkari főnök, a biztonsági kabinet tagja.

Szombatra várható annak a Gázai övezetbe segélyt szállító hajónak az érkezése, amelyet egy ír szervezet bérelt ki. A palesztinbarát csoport szóvivője elmondta, hogy nem fognak ellenállni egy esetleges izraeli beavatkozás esetén.

A Rachel Corrie jelenleg mintegy 700 kilométerre található a halálos áldozatokkal járó hétfői izraeli katonai akció helyszínétől. A teherhajó naponta 320 kilométert tesz meg, így várhatóan szombatra érkezik majd célállomására. 

Arra a kérdésre, hogy mit tennének az utasok egy izraeli beavatkozás esetén, a szóvivő így válaszolt: "felemelnék a kezüket és megadnák magukat". 

Az ír kormány szerdán arra kérte Izraelt, hogy engedje be a hajót a Gázai övezetbe, valamint figyelmeztette a zsidó államot, hogy "súlyos következményei" lesznek annak, ha egy esetleges izraeli támadásban valamelyik ír utas megsebesül.

A Rachel Corrie fedélzetén utazó 15 ember közül öt ír állampolgárságú, és köztük van a 66 éves, Nobel-békedíjas Mairead Maguire, valamint az ENSZ egyik volt tisztségviselője, Denis Halliday is. A hajó mintegy 750 tonna segélyt szállít, közte orvosi és iskolai felszerelést, játékokat és cementet. A cement gondot okozhat, mivel az izraeli hatóságok szerint nem csak humanitárius célokra lehet használni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!