Külföld

2010.06.03. 15:33

Méltatta a NATO-főtitkár a C-17-esek pápai elhelyezését

Brüsszel - Méltatta csütörtökön Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár azt a magyar szerepvállalást, hogy a pápai repülőtéren helyezték el a több tagország összefogásával kialakított, C-17-es repülőgépekre alapozott légi szállítói kapacitást.

MTI

"Jól mutatja ez, mire képesek a szövetségesek, ha egyesítik forrásaikat" - mondta újságírók előtt Rasmussen, miután megbeszélést folytatott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

Mint megjegyezte, a C-17-esek projektje példaként szolgálhat különösen abban az időszakban, amikor a pénzügyi nehézségek miatt reformintézkedéseket kell hozni.

Rasmussen és Orbán közös sajtótájékoztatóján a főtitkár felidézte, hogy Orbán Viktor 1999 márciusában jelen volt, amikor a NATO székhelyén felvonták a szövetséghez frissen csatlakozott Magyarország zászlaját. Ez a csatlakozás - tette hozzá - mind a NATO, mind Magyarország számára hasznosnak bizonyult.

Rasmussen méltatta Magyarország fontos hozzájárulását a szövetség afganisztáni és koszovói műveletéhez. Kitért arra, hogy Koszovóban és általában a Nyugat-Balkánon sok biztató jel tapasztalható.

"Koszovó a helyes irányba halad, a vasárnapi események ellenére is" - mondta Rasmussen, utalva arra, hogy Kosovska Mitrovicában könnyfakasztó gránátokkal és paprikaspray-vel tudták csak szétválasztani rohamrendőrök az albán és a szerb nemzetiségű tüntetőket. A NATO főtitkára szerint a végcél a nyugat-balkáni térség euroatlanti integrációja.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy országa számára kiemelkedően fontos a NATO által szavatolt biztonság, és hogy Magyarország elkötelezett a szövetségbeli tagság, a közös műveletekben való részvétel mellett. Afganisztánnal kapcsolatban hangsúlyozta: ha a NATO igazolni akarja a világban saját hatékonyságát, akkor az afganisztáni NATO-vezetésű műveletet sikerre kell vinnie, fokozatosan át kell tudni adni a biztonságért viselt felelősséget maguknak az afgánoknak.

Az MTI kérdésére, miszerint annak nyomán, hogy Ukrajna hivatalosan is letett a NATO-tagságra való törekvésről, megváltoztatja-e a szövetség az ukrán (és a grúz) NATO-csatlakozás távlatát kilátásba helyező, 2008-as bukaresti döntését, Rasmussen azt válaszolta: az ajtó továbbra is nyitott a tagság előtt, ha az ország akarja a csatlakozást, és teljesíti a tagsági feltételeket. A NATO-tagság azonban az önkéntességen alapul - tette hozzá, és hangsúlyozta, hogy Ukrajnával így is jól együtt tud működni az atlanti szövetség.

Orbán Viktor elmondta: Magyarország nem törekszik arra, hogy rávegye Kijevet a NATO-tagság ambicionálására, hanem az adott keretek közt kíván jó együttműködést kialakítani Ukrajnával, egyebek közt biztonsági területen is. A magyar miniszterelnök megbízható partnernek nevezte az ukrán kormányzatot.

 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!